Krispijn van den Dries richt zijn Boerentroonrede tot de samenleving:

'Steun de pioniers van duurzame landbouw!’

Tholen - Krispijn van den Dries uit Ens roept in de Boerentroonrede 2022 de samenleving op steun te geven aan de pioniers van de duurzame landbouw. Laat energie, geld en capaciteiten stromen richting het nieuwe systeem, bepleit hij. Dit jaar werd de Biokennisweek met de Boerentroonrede afgesloten. Vooraf vertelde de biodynamische boer van akkerbouwbedrijf BioRomeo uit Ens aan Omroep Flevoland hoe hij zich op de troonrede had voorbereid.

Veranderende landbouw
Vanuit zijn eigen familiegeschiedenis vertelde Krispijn afgelopen week hoe de landbouw zich ontwikkeld heeft. De van oorsprong Zeeuwse boerenfamilie vestigde zich na de Tweede Wereldoorlog in de pas droog gevallen Noordoostpolder. "Sicco Mansholt werd na de oorlog aangesteld als minister van landbouw. Hij zette in op mechanisatie, kunstmest, chemie en schaalvergroting. Nooit meer honger was zijn adagium. 

De landbouw veranderde in hoog tempo. De voedselproductie per ha steeg aanzienlijk. Maar niet veel later kwam het boek Silent Spring uit. De eerste milieueffecten van deze 'nieuwe landbouw' werden waargenomen. 10 jaar later kwam de Club van Rome met een verontrustend rapport over ons klimaat en het uitputten van de aarde."

Pionieren
Vader Digni, die Krispijn vooraf had aangespoord de rede beter voor te lezen dan onze koning doorgaans de troonrede voorleest, was begin jaren '90 en van de eerste boeren in de Noordoostpolder die omschakelde naar een biologische boerderij.

Vervolgens legt Krispijn uit dat er 'grote klappers', maar ook magere periodes voor de biologische landbouw volgden. Door de jaren heen heeft de biologische sector veel betekend voor onderzoek, ontwikkeling en verandering van de landbouw.

"Pionieren zal altijd nodig zijn in de landbouw. Net zoals opkomen voor jezelf, voor een eerlijkere verdeling in de keten en een duurzaam voedselsysteem", vervolgt Krispijn. In 2012 stortte hij aardappelen op de Dam in Amsterdam, om te laten zien dat het voedselsysteem soms krom in elkaar zit.

Krispijn op de houten troon, vervaardigd door Ruud Hendriks en zoon op de Warmonderhof. Edith Lammerts van Bueren, voorzitter van de BioAcademy, leidde de Boerentroonrede in.

Radicale verandering
Volgens Krispijn staan we momenteel aan de vooravond van een radicale verandering. "Eén die vertraagd wordt door de oude wereld die probeert nog vast te houden aan oude methodieken, oude machtsverhoudingen, aan business as usual."

"Boeren die werken aan en in dit nieuwe systeem en burgers die boodschappen doen in dit nieuwe systeem zorgen voor ontwikkeling en zorgen voor de aarde. Zij zorgen er voor dat een boer een leefbaar inkomen kan hebben, zodat geïnvesteerd kan worden in natuur- en plattelandsontwikkeling. Een vitaal platteland is het resultaat!"

Tot slot richtte Krispijn zich tot de samenleving. "Het systeem veranderen dat kunnen wij niet alleen. Wij hebben jullie nodig. Dus burgers, overheden, banken, erfbetreders, buitenlui, laat je energie, je geld, je capaciteiten stromen richting het nieuwe systeem. Zodat wij met z’n allen zorgen voor een leefbare aarde, een mooi en levendig platteland. Zodat wij, boeren, kunnen zorgen voor jullie dagelijkse portie vitale voeding en gezonde verkwikkende buitenlucht."

Klik hier om de complete Boerentroonrede terug te lezen.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven