Universitair onderzoek weerlegt mythe

Karton kan minstens 25 keer worden gerecycled

Verpakkingsmaterialen op basis van vezels, zoals paper, karton en vouwdozen, kunnen volgens een recent onafhankelijk onderzoek meer dan 25 keer worden gerecycled zonder dat de integriteit van het materiaal in het geding komt. 

Voor het onderzoek, dat in 2021 werd uitgevoerd door de Technische Universiteit in het Oostenrijkse Graz, werd karton herhaaldelijk gerecycled om het effect ervan op de mechanische eigenschappen te testen, zoals de natuurlijke soliditeit en pletbestendigheid van het materiaal. "Tijdens dit onderzoek werden geen negatieve effecten op de mechanische eigenschappen aangetoond. Ook het zwelvermogen van de vezel vertoonde geen negatief effect," zo meldt de universiteit.  

Winfried Muehling, algemeen directeur van Pro Carton, de Europese organisatie voor kartonproducenten: "Deze bevindingen ontkrachten de wijdverbreide mythe dat verpakkingsmaterialen op vezelbasis slechts vier tot zeven keer kunnen worden gerecycled voor zij hun kenmerken verliezen. Ze tonen daarnaast aan dat papier en karton veel duurzamer zijn dan tot nu toe werd aangenomen. 

"René Eckhart, senior onderzoeker bij TU Graz, die het onderzoek leidde, is van mening dat het aantal keren dat papier en karton kunnen worden hergebruikt, wordt bepaald door de pulpbereiding en de bereikte inzamelings- en recyclingquota," voegt Muehling eraan toe. 

De studie van TU Graz toont wederom de belangrijke rol van karton voor een circulaire economie aan en de bijdrage die het kan leveren aan de verduurzaming van bedrijven en merken. Het huidige recyclingpercentage van papieren en kartonnen verpakkingen in Europa bedraagt 84,2% en de Europese papierindustrie streeft ernaar in 2030 een recyclingpercentage van 90% te hebben behaald. Karton is bovendien biologisch afbreekbaar. 

Het rapport van de universiteit benadrukt tevens de milieuvoordelen van het hogere aantal recyclagetrajecten. "Hoe vaker hetzelfde verpakkingsitem kan worden hergebruikt, hoe gunstiger de milieu-impact," zo stelt het rapport. 

Muehling voegt eraan toe: "Om ons circulaire bedrijfsmodel draaiende te houden, zullen we altijd een mix van nieuwe en herwonnen vezels nodig hebben. Sommige klanten hebben zeer specifieke producteisen, waardoor er soms uitsluitend nieuwe vezels kunnen worden gebruikt. Dit geldt bijvoorbeeld voor verpakkingen waarbij sprake is van direct voedselcontact met vette of vochtige etenswaren, zoals chocolade. Andere voorbeelden zijn luxe verpakkingen, waarvoor extra eisen worden gesteld aan de stijfheid of witheid." 

"Voor onze sector is het cruciaal dat we alle materialen op basis van vezels inzamelen, sorteren en recyclen. Nieuwe en herwonnen vezels zijn even belangrijk in onze circulaire economie en veel merken en retailers zijn zich hiervan bewust," zegt Muehling tot slot. 

Klik hier voor het volledige rapport.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven