Zuid-Limburgse telers moeten ondiep ploegen tijdig melden

De regeling ondiep ploegen Zuid-Limburg gaat het derde jaar in. Agrariërs die willen deelnemen aan de regeling, moeten dit uiterlijk 1 februari melden bij de LLTB.

Sinds 2020 kunnen agrariërs in Zuid-Limburg als alternatief voor een niet-kerende grondbewerking in het voorjaar – onder voorwaarden – ondiep ploegen. De algemene regel is dat niet-kerende grondbewerking leidend is. In de bewerkingscyclus van niet-kerende grondbewerking is het mogelijk om bij wijze van uitzondering te ploegen tot maximaal 12 centimeter diep. Voorwaarde is wel dat er een groenbemester aanwezig is, die ondergewerkt moet worden.

Zaaibed
Het initiatief voor de regeling kwam aanvankelijk van de (biologische) telers die brouwgerst telen. Om vroeg in het voorjaar een goed zaaibed te kunnen maken zonder chemische middelen kan ondiep ploegen een uitkomst bieden. In de praktijk passen niet alleen biologische telers maar ook gangbare telers ondiep ploegen toe om de groenbemester onder te werken.

Volgens akkerbouwer en LLTB-bestuurder Bert Merx is ondiep ploegen niet te vergelijken met het 'normale' ploegen. "Ondiep ploegen is alleen mogelijk als je een eco-ploeg gebruikt of als je de traditionele ploeg met een aangepast steunwiel hebt", zo legt hij uit.

Controles
De provincie Limburg en Waterschap Limburg controleren in het veld of de regeling goed wordt uitgevoerd. De LLTB vindt het belangrijk dat het ondiep ploegen goed wordt gecontroleerd. "Als er in de loop van het jaar op enig moment zware regenbuien vallen en er wateroverlast ontstaat, dan wil de landbouw laten zien dat ze de zaak op orde heeft", zegt Merx.

"Als er door provincie en waterschap wordt gecontroleerd op het ondiep ploegen dan zijn dat objectieve data die helpen om een goede discussie met andere partijen te voeren. Daarom worden de agrariërs die ondiep ploegen ook gevraagd om foto’s van het ploegwerk te maken, zodat er geen twijfel is dat het ondiep ploegen goed is uitgevoerd."

Agrariërs die in 2022 gebruik willen maken van de regeling ondiep ploegen moeten dit uiterlijk 1 februari melden bij de LLTB.

Bron: LLTB


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven