Piet den Hertog: "Ontzaglijk moeilijk voor elkaar te krijgen"

Geitengatenkaas Mèkkertaler biologisch product van het jaar 2022

Tholen - Piet den Hertog onderbrak zijn vakantie in Limburg om gisteren bij de live uitreiking van de Bio-productverkiezing te zijn. Niet voor niets, zo bleek: de Mèkkertaler geitengatenkaas van biologische kaasboerderij de Mèkkerstee uit Ouddorp werd verkozen tot het biologisch product van het jaar 2022. "Vrijdag hoorden we dat we bij de laatste 5 zaten, dus wisten we dat we terug moesten om de presentatie te geven. Daar gingen we graag voor naar de Brabanthallen", vertelt Piet.

Piet den Hertog toont de cheque samen met Marjolein Keuning, die het live studioprogramma van de Biokennisweek presenteert.

Van de 31 productinzendingen eindigde 'Little Cow & Cookies ijs' van The Organic Jersey Farm op de tweede plaats. 'Oerbouillon Kip' ging er met de derde plaats én de publieksprijs vandoor. Nadat de nummer 3 en nummer 2 bekend waren gemaakt besefte Piet 'het is of niks of 1'. Tot zijn grote vreugde hoorde hij toen 'de Mèkkerstee'. "We mogen onze Mèkkertaler het hele jaar 'biologisch product van het jaar 2022' noemen. Daar gaan we natuurlijk zeker iets mee doen. Het is een jong product, we hebben de Mèkkertaler in maart 2021 geïntroduceerd. Een bedrijf als de Mèkkerstee kan zich hiermee bij uitstek onderscheiden. Een product als dit is bij een ander namelijk nog niet te halen."

"Ontzaglijk moeilijk voor elkaar te krijgen"
De geitengatenkaas van de Mèkkerstee ontving grote complimenten van de vakjury voor de innovatie op zijn vakgebied. 'Het bereiden van biologische geitenkaas met mooie gaten is een vak apart', zo luidde de mening van de jury.

Wat maakt het zo lastig om deze kaas te maken? Piet: "In geit is een gatenkaas ontzaglijk moeilijk voor elkaar te krijgen. De melk is korter van structuur. Wanneer de gaten ontstaan kan de kaas hierdoor sneller gaan scheuren. Dat is de moeilijkheid van het product. Onze speciale receptuur zorgt er voor dat de er mooie ronde ogen in de kaas komen met zo weinig mogelijk scheurtjes, want daar blijft geitenkaas gevoelig op. Het is natuurlijk ook echt iets nieuws, wat er in bio-geit nog helemaal niet is. En niet geheel onbelangrijk: ook de smaakcombinatie is zeer goed. De romigheid van de bio-geitenmelk met het zoetje van de Maasdammer is een mooie combi."

Mening vakjury
De vakjury noemde de kaas onder meer 'een fantastisch nieuw product in het kaas-schap'. En: 'Een knap staaltje innovatie door noeste arbeid en dat mag beloond worden. Alle principes van de biologische sector komen terug in dit product. Zorg, eerlijkheid en het sociale aspect, het wordt allemaal meegenomen in de productie van de geitenkaas. Een verhaal dat we vanuit de biologische sector veel vaker mogen vertellen'.

Trendwatcher Anneke Ammerlaan, innovatie deskundige Bart Fischer en directeur van Bionext Michaël Wilde vormden de vakjury en selecteerden het winnende product op basis van kans rijkheid in de markt, duurzaamheid en innovatie. "Achter alle producten staan stuk voor stuk echte verhalen. Het laat zien hoe biologische ondernemers echt met andere ogen naar een product kijken en welke waarden ze centraal zetten", aldus Bart Fischer.

De tweede prijs was voor 'Little Cow & Cookies ijs' van The Organic Jersey Farm.

Over de verkiezing
Van low carb crackers tot vegetarisch stoofvlees, elk jaar komen er een schat aan nieuwe, innovatieve, biologische producten op de markt. Ruim 5.000 mensen konden de afgelopen weken, voorafgaand aan de Biokennisweek, hun stem uitbrengen op hun favoriete biologische product(en). Daar kwam vervolgens een Top 5 uit, waar de vakjury gisteren een winnaar uit heeft geselecteerd.

Christel van der Meer, oprichter Oerbouillon. Zij eindigde met Oerbouillon Kip niet alleen op de derde plaats, maar won ook de publieksprijs. 

De jaarlijkse productverkiezing is in het leven geroepen om nieuwe biologische producten te ondersteunen in hun start. Initiatiefnemers van de verkiezing, brancheorganisatie Bionext en vereniging voor biologische producenten BioNederland, werken samen met FoodPersonality om de verkiezing zoveel mogelijk draagvlak te geven.

Voor meer informatie:
Piet den Hertog
De Mèkkerstee
Hofdijksweg 34A
3253 KB Ouddorp
0187 684050
info@demekkerstee.nl 
www.demekkerstee.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven