Susana Giralt van het Spaanse Herbex:

Pionieren in Europa met de teelt van biologisch Kaffir limeblad

De consumptie van verse kruiden is de laatste jaren flink toegenomen. Kruiden worden wereldwijd zeer gewaardeerd in de keuken vanwege hun vermogen om smaak en aroma toe te voegen aan gerechten. Ze kunnen vers gebruikt worden, maar ook meegekookt in gerechten of als aftreksel. Ze bepalen zelfs vaak de smaak waar we veel van de mondiale keukens mee associëren. Maar kruiden zijn zoveel meer dan smaak alleen. Verse kruiden zijn een belangrijke bron van bioactieve stoffen en antioxidanten die een tegengewicht bieden aan oxidatieve stress, de belangrijkste oorzaak van celveroudering.

In de Spaanse provincie Almería bevindt zich het grootste Europese teeltbedrijf van verse kruiden, zowel wat afzetvolume als productassortiment betreft.

Jaarrond
"Herbex is groot in Europa in de teelt en afzet van verse kruiden. We beschikken over een breed assortiment van meer dan 25 conventionele en 18 biologische kruidensoorten die we telen in onze zeven productiecentra in Spanje (Tenerife, Guadix en El Ejido), Marokko en Senegal", legt Susana Giralt uit. "Omdat we beschikken over meerdere teeltcentra kunnen we jaarrond kwaliteitsproduct aanbieden. We controleren ook het hele productieproces volgens de normen van de Europese regelgeving en onze eigen kwaliteits- en ethische codes. Duurzaamheid op alle niveaus staat daarbij centraal en we baseren ons daarbij in de eerste plaats op de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de VN. Een bijzondere focus verdient de vermindering van het gebruik van plastic."

"We hebben eigen magazijnen en een pakstation met een totale oppervlakte van ongeveer 5.000 m². Zo kunnen we onze klanten de formaten bieden naargelang wens. We hebben ook eigen laboratoria. Ons personeelsbestand is 5.300 man sterk", vertelt Susana.

"We zetten ons product af in heel Europa. Met 800.000 kg per jaar zijn we toonaangevend in de Europese kruidensector. 85% van onze productie komt op de Europese markt terecht. Ons assortiment is zeer breed en er is veel vraag naar al onze producten, van basilicum, bieslook of koriander tot salie, tijm of rozemarijn. En net zoals in de groenten- en fruitsector, is het kerstseizoen en in het algemeen de winterperiode de tijd van het jaar waarin de vraag het hoogst is."

Zeekraal
De teeltactiviteiten van Herbex, die in 1985 van start gingen, beperken zich niet tot de meest gebruikelijke kruidensoorten. Het bedrijf heeft ook zeekraal in het assortiment, een vlezige plant die groeit op zoute gronden (stranden en zoutpannen en -moerassen). Zeekraal heeft een krachtige en kenmerkende zilte smaak en een hoog gehalte aan jodium en magnesium.

"Zeekraal behoort tot het geslacht Salicornia en is een van onze meest gewaardeerde producten. We telen het in Marokko, waar we ongeveer 115.000 kg per jaar produceren. Er is veel vraag naar dit product in heel Europa. Zeekraal eten is een hele beleving, want het is een knapperige plant met een intense zeesmaak die perfect combineert met vis, schaaldieren en zeevruchten. In Spanje is het minder bekend en wordt het meer geassocieerd met de betere keuken, maar in landen als Frankrijk of Engeland wordt het breed geconsumeerd als garnering."

Nieuwe producten en biologisch assortiment
Herbex heeft onlangs enkele nieuwe producten aan zijn portfolio toegevoegd, waardoor het scala aan smaken nog verder wordt uitgebreid.

"We hebben hete pepers geïntroduceerd. We werken met verschillende soorten en ook de heetste ter wereld zitten ertussen, zoals Reaper, Scorpion en Naga Jolokia. Dit product wordt steeds meer gebruikt in de mediterrane keuken, inclusief in cocktails. In Europa concentreert de consumptie zich vooral in Spanje en het Verenigd Koninkrijk", vertelt Susana Giralt. "Voorlopig bedraagt onze teelt jaarlijks iets minder dan 700 ton. We zetten de pepers in verschillende formaten en in verschillende gewichten af."

"Maar de grote nieuwigheid van dit jaar is ons biologische assortiment. We zijn erin geslaagd om onze uitgebreide ervaring in de teelt van kruiden naar een duurzaam niveau te brengen. We verminderen ook het gebruik van plastic door voor verpakkingen met natuurlijke vezels te kiezen. Naast hete pepers hebben we meer dan 18 soorten kruiden in het biologische assortiment. Verder zijn we ook van start gegaan met Kaffir limeblad en kerrieblad. We zijn zelfs pioniers in Europa in de teelt van biologisch Kaffir limeblad", benadrukt Susana.

Voor meer informatie:
Susana Giralt
Herbex
Finca el Búho, Paraje el Boquerón S/N
El Ejido (Almería) - Spanje
Tel: +34 950 48 45 00
marketing@herbex.es
www.grupoherbex.com


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven