Gerardo Diana, voorzitter van de BGA Bloedsinaasappelen van Sicilië:

"De consument kiest steeds vaker voor merken en bio"

Op 17 december 2021 is Gerardo Diana verkozen tot de nieuwe voorzitter van de Toezichtsraad van de BGA Bloedsinaasappelen van Sicilië. In een interview doet hij kort zijn visie op de Siciliaanse citrusteelt uit de doeken.

Gerardo Diana

"Als citrusteler voel ik me verantwoordelijk – en ik hoop aan de verwachtingen te kunnen voldoen – om onze bedrijven te vertegenwoordigen die bij de beste behoren van de Italiaanse citrussector en van de tuinbouwsector in het algemeen. Ik volg Giovanni Selvaggi op, die ik ten zeerste bedank voor het uitstekende werk dat hij de voorbije jaren heeft geleverd, en ik ben me ervan bewust dat er veel werk op de planken ligt."

"Producten met het label Beschermde Geografische Aanduiding zijn van fundamenteel belang in de huidige context en net zoals bio oefenen ze een enorme aantrekkingskracht uit op de consument. Het is onze taak ons te verenigen en de blik volop te richten op de nationale en internationale markt. De geografische ligging van de meeste van onze teeltlocaties, namelijk bij de Etna en dicht bij de zee, profiteren van bijzondere weersomstandigheden en een uitstekende bodemkwaliteit die een product garanderen dat zich onderscheidt op de markt."

"Het economische potentieel van het Consortium en de aangesloten bedrijven is enorm. We zetten meer dan 30.000 ton bloedsinaasappelen af op de versmarkt en zo’n 5.000 ton is bestemd voor de verwerkende industrie. Door enkele verbeteringen aan te brengen aan details in de teelt en aan de merkpromotie kunnen we nog iets groeien in kwantiteit, maar vooral in absolute waarde. We hebben veel geïnvesteerd in rasseninnovatie om het Citrus Tristeza Virus te bestrijden, wat ons nu toelaat de markten te bedienen met sinaasappelen die beter presteren op het gebied van pigmentatie, smaak en houdbaarheid. De consument waardeert vooral de gezondheidsaspecten van bloedsinaasappelen, want die zijn rijk aan anthocyanen en andere heilzame elementen. We zijn een van de weinigen, misschien wel de enigen, die dermate in bloedsinaasappelen hebben geïnvesteerd. Dat geeft ons een voorsprong op de andere sinaasappeltelers van het Middellandse Zeegebied. En we zouden eigenlijk nog meer moeten inzetten op de promotie van ons product van beschermde geografische aanduiding."

"We willen de voordelen die onze sinaasappel biedt nog meer in de verf zetten, want de recente kostenstijgingen van energie met 17% en van meststoffen met 100% en het gebrek aan geschoolde arbeidskrachten zijn de nieuwkomers in een lange lijst van lasten die wegen op onze bedrijven", vertelt de voorzitter. "Het is van vitaal belang kwaliteit te leveren. Het is de enige manier waarop we de infrastructurele achterstand en de geografische marginaliteit van Sicilië kunnen compenseren ten opzichte van andere Italiaanse teeltgebieden. Als je daar nog eens het probleem van de inefficiënte irrigatiemaatschappijen bij optelt die veel geld vragen voor weinig of geen water, kom je ongetwijfeld tot de conclusie dat ondernemen op Sicilië een heldendaad is."

Inmiddels is een promotiecampagne van de BGA opgestart met in januari een spot op de Italiaanse televisie, radio en social media en in februari zichtbaarheid in het kookprogramma L'Ingrediente Perfetto, gepresenteerd door actrice Maria Grazia Cucinotta.

Voor meer informatie:
Gerardo Diana 
Arancia Rossa di Sicilia IGP
Via San Giuseppe la Rena 30/B
95121 Catania (CT) - Italië
Tel: +39 (0)95 507681
aranciarossadisicilia@gmail.com
www.tutelaaranciarossa.it


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven