Corona zorgt opnieuw voor opleving in afzet van Amerikaanse bio-citrus

Het aanbod van biologische citrus is de laatste tijd gestaag, maar beperkt. "Dat is grotendeels te wijten aan het slechte weer in Californië. Het kwam door de regen. De telers konden de boomgaarden niet in om te plukken en het fruit heeft de neiging om in omvang af te nemen zodra het te lang in een regenbui aan de boom hangt," zegt Stefan Misse van Discovery Organics in Vancouver, Canada, die Valencia en Navel sinaasappelen, citroenen en limes, grapefruit en speciale soorten citrus levert.

Terwijl enkele soorten citrus zoals citroenen, grapefruit en Valencia sinaasappelen uit Mexico afkomstig is, komt het Californische citrus uit drie districten in de staat. "District 3 in de woestijn zal de eerste zijn die citrus afzet. Dat zal eerder dit jaar gebeuren, omdat zij iets sneller door hun voorraden heen zijn door de grotere vraag toen er een tekort aan Mexicaans fruit was. De districten 1 en 2 zullen in de lente en de zomer doorkomen," zegt Misse.

Sinaasappelen
"Er is genoeg aanbod om aan de vraag te voldoen, dus dat maakt een verscheidenheid aan maten mogelijk," zegt Misse. "Maar dat kan snel veranderen. Sommige citrushandelaren hebben opgemerkt dat dit een van hun drukste weken in lange tijd is en voor het eerst in 18 maanden staan ze te springen om bestellingen weg te krijgen."

Grapefruit
Kleinere maten zijn momenteel moeilijker te vinden en er zijn volop promoties voor biologische grapefruit. In zakken verpakt fruit is momenteel het meest gevraagd.

Citroenen en limes
"De Mexicaanse telers die citroenen telen, hebben hun seizoen beëindigd tot waarschijnlijk februari, dus dat heeft het aanbod van citroenen beperkt," vertelt Misse. Het aanbod van limes is stabiel, hoewel de prijzen beginnen te stijgen, zoals gewoonlijk in deze tijd van het jaar.

Speciaal citrus
"We beginnen nu aan het speciale citrus: de Satsuma's zijn zo goed als op. Daisy mandarijnen zijn sterk op dit moment. We beginnen ook met bloedsinaasappelen en Page mandarijnen," zegt Misse en voegt eraan toe dat W. Murcott mandarijnen binnenkort ook beschikbaar zullen zijn.

De vraag naar biologisch citrus kent een aantal interessante ontwikkelingen. "De vraag is over het algemeen minder groot geweest dan vorig jaar. Toen was de vraag naar citrus enorm, vanwege de pandemie en de beperkte vaccinaties. De vraag naar biologische producten was ook enorm. Zodra het bij ons kwam, was de vraag weer weg," zegt Misse, die opmerkt dat veel leveranciers de afgelopen maanden hard hebben moeten werken om hun citrus kwijt te raken. "Maar door een miljoen Covid-besmettingen op één dag in de VS onlangs, schiet de vraag naar citrus door het dak nu mensen zich mogelijk weer zorgen maken over hun gezondheid."

De prijzen liggen over het algemeen hoger dan vorig jaar, vooral als gevolg van de hogere kosten voor vrachtvervoer, karton, zakken, arbeid en nog veel meer. "Dat alles heeft bijgedragen tot een prijsstijging. Ik zie 10-15% hogere prijzen dan vorig jaar," zegt Misse.

Voor meer informatie:
Stefan Misse
Discovery Organics
+1 604 299 1683
stefan@discoveryorganics.ca 
www.discoveryorganics.ca 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven