Ziektegevallen in 10 staten

Uitbraak E. coli in verband met biologische babyspinazie in VS is voorbij

Functionarissen van de Amerikaanse Federale Centra voor Ziektebestrijding en -preventie (CDC) hebben aangekondigd dat een uitbraak van E. coli O157:H7 die terug te voeren is op biologische spinazie voorbij is. De betrokken voorverpakte babyspinazie van Josie's Organics had een houdbaarheidsdatum van 23 oktober 2021.

Tot en met 6 januari waren er volgens de overheidsinstelling 15 gevallen van besmetting bekend in 10 staten. Er werden geen sterfgevallen gemeld, maar vier patiënten moesten in het ziekenhuis worden opgenomen en drie ontwikkelden een levensbedreigende complicatie van nierfalen, het hemolytisch-uremisch syndroom (HUS).

"Het werkelijke aantal zieke mensen was waarschijnlijk veel hoger dan het gerapporteerde aantal en de uitbraak was mogelijk niet beperkt tot 10 staten. Veel mensen herstellen immers zonder medische zorg en worden dus niet getest op E. coli", meldde de CDC.

Er werden ziektegevallen gemeld van 13 oktober tot en met 8 november 2021. Het ziektebeeld ontwikkelde zich bij mensen tussen 1 en 76 jaar, de gemiddelde leeftijd was 26, en 80% van de zieken was vrouw.

Ambtenaren van staats- en lokale volksgezondheidsdiensten ondervroegen de zieken over het voedsel dat ze hadden gegeten in de week voordat ze ziek werden. Van de 13 mensen die werden ondervraagd, gaven 11 aan onder meer spinazie te hebben geconsumeerd.

De volksgezondheidsonderzoekers gebruikten het PulseNet-systeem om ziekten te identificeren die mogelijk deel hebben uitgemaakt van deze uitbraak. CDC PulseNet beheert een nationale database van "DNA-vingerafdrukken" van bacteriën die door voedsel overgedragen ziekten veroorzaken. DNA-vingerafdruktechniek wordt uitgevoerd op bacteriën met behulp van een methode die whole-genome sequencing (WGS) wordt genoemd.

WGS toonde aan dat de bacteriën uit de monsters van de zieke mensen genetisch nauw verwant waren. Dit suggereert dat de patiënten bij deze uitbraak ziek werden van hetzelfde voedsel.

Gezondheidsambtenaren in Minnesota vonden de uitbraakstam van E. coli O157:H7 in een zakje babyspinazie van het merk Josie's Organics dat nog te vinden was in het huis van een zieke.

Het Amerikaanse Agentschap voor Voedsel en Medicijnen (FDA) voerde een onderzoek uit om de uitbraak te kunnen terugvoeren tot een bron en kwam daarbij uit bij een klein aantal teeltbedrijven in twee verschillende regio's. De onderzoekers hebben echter geen potentieel besmettingspunt kunnen identificeren.

Voor meer informatie: foodsafetynews.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven