Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Hoger productiedoel in vervolgproef biologische grondteelt zoete puntpaprika

Toevoeging van vloeibaar calciumnitraat op momenten dat het gewas dat nodig had, leverde een vitaler gewas op en een gewas dat minder vatbaar was voor ziekte en plagen. Dat is gebleken in een proef in Poeldijk door Van der Knaap met een biologische grondteelt van zoete puntpaprika. Eind januari start een vervolgproef, waarbij verwacht wordt dat, zonder de beperkingen van het eerste proefjaar, de productie verhoogd kan worden. Het doel is >20 kg/m2. 

In het innovatiecentrum ‘de Kas’ lag de focus op toepasbaarheid van biologische calciumnitraat (Ca(NO3)2). Tijdens deze proef werd geteeld volgens de gebruikelijke biologische teeltwijze, waarbij compost als basisbemesting diende. Wanneer het gewas daar echter behoefte aan had, werd de vloeibare biologische meststof toegevoegd. Het doel is een gezonder, weerbaarder en beter stuurbaar gewas.

Proefopzet
In Europa vindt de biologische teelt onlosmakelijk van de ondergrond plaats. Om die reden heeft het R&D-team van Van der Knaap in deze proef volgens Karel de Bruijn, directeur Sustainable Growing Systems bij het substraatbedrijf, 'het beste van twee werelden bij elkaar gebracht': de mineralisatie van organische voeding en compost in de bodem, aangevuld met door bacteriën gemineraliseerde stikstof uit de bioreactor (OWS). Het onderzoeksteam werd ondersteund door biologisch teeltconsultant Wim van Marrewijk.

Overeenkomstig met de traditionele biologische teelt, is voor het planten een laag compost aangebracht om in de basisvoeding te voorzien. De proefkas werd echter nog niet eerder gebruikt voor een biologische teelt, waardoor de grond bij aanvang nog overtollige zouten uit de voorgaande teelten bevatte. Verder ontstond een luisaantasting aan het begin van de teelt. Deze luisaantasting is volledig onder controle gebracht met biologische bestrijders.

Proefverloop
Tijdens het onderzoek werd middels plantsap-analyses inzicht verkregen in de beschikbaarheid van nutriënten. De verdeling van nutriënten en suikers werd in zowel het jonge als het oude blad in beeld gebracht. De resultaten werden weer gebruikt als stuurmiddel voor optimale groeiomstandigheden.

Met behulp van vochtsensoren werd het bodemvochtgehalte op verschillende diepten gemonitord. Deze gegevens vormden een belangrijk hulpmiddel in de gietstrategie. Met deze gegevens kon op het juiste moment de juiste hoeveelheid water met passende EC en hoeveelheid vloeibare meststoffen worden toegediend. Hierdoor kwamen de meststoffen op de gewenste momenten beschikbaar voor het gewas.

Resultaten
De twee rassen in deze proef, Palermo en Cooper, hebben vergelijkbaar gepresteerd. De gemiddelde oogst was voor Cooper 14,75 kg/m2 en voor Palermo 15,09 kg/m2. Hierbij is de kanttekening dat er enig verlies is opgetreden door neusrot in de eerste weken. Dit is terug te zien in de grafiek, waarbij een lager vruchtgewicht werd gerealiseerd in de eerste oogstweken. Het gemiddeld vruchtgewicht voor Cooper was 114 gram en Palermo 105 gram.

“Ondanks de klimatologische beperkingen van de kleine proefkas én het gegeven dat de bodem nog niet volledig was ingesteld op de biologische teeltwijze hebben we een duidelijk positieve bijdrage van de vloeibare meststof aan de teelt gezien. Het gewas heeft een normale hoeveelheid vruchten van gemiddeld zeer goede kwaliteit en sortering geproduceerd", aldus teeltconsultant Wim. 

Conclusie
Met de vloeibare biologische meststof geeft Van der Knaap telers volgens Karel 'een perfect stuurmiddel' in handen om de pieken en dalen in stikstofvrijgave uit de bodem af te vlakken. "In biologische grondteelten wordt normaal gesproken de voeding uit de compost vrijgemaakt door het bodemleven. Op dit proces heeft de teler weinig invloed. Door het vloeibaar calciumnitraat van ons toe te dienen op de momenten waarop het gewas daar behoefte aan heeft, wordt het gewas vitaler en minder vatbaar voor ziekten en plagen."

Tijdens het onderzoek werd een normale productie gehaald met vruchten van gemiddeld zeer goede kwaliteit en sortering. Eind januari 2022 start de vervolgproef waarbij verwacht wordt dat, zonder de beperkingen van het eerste proefjaar, de productie verhoogd kan worden. Het doel is >20 kg/m2.

Voor meer informatie:
Van der Knaap Groep
rd@vanderknaap.info
www.vanderknaap.info 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven