"Kapotkoud en zij draagt gewoon hotpants bro!"

Boer Ayoub schrapt BD-boerderij van zijn lijstje

Tholen - De Amsterdamse Ayoub Louihrani heeft maar één grote wens: een eigen boerderij. Hij werkt al sinds zijn veertiende op diverse melkveehouderijen om ervaring op te doen. In de zesdelige serie Boer Ayoub van de KRO-NCRV is te zien hoe hij zijn droom probeert waar te maken. In aflevering 2 (dinsdag 4 januari om 20:25 uur uitgezonden) bezocht hij Welmoed Deinum op de Graasboerderij in Sondel om te bekijken of biodynamisch boeren iets voor hem is. Na dit bezoek is duidelijk dat hij de biodynamische werkwijze kan doorstrepen op zijn lijst met opties.

Hij kreeg een uitgebreide rondleiding van Welmoed. Na het proeven van versgemaakte hangop namen ze een kijkje in de wei, in de melkput en bij de mobiele kippenkar. Daar ving Ayoub nog een ontsnapte kip ook.

Ayoub omschrijft Welmoed meteen na aankomst als een strijder.  "Kapotkoud en zij draagt gewoon hotpants bro! Dan ben je gewoon een strijder." Hij leert vervolgens dat ze op de Graasboerderij alleen yoghurt maken als de stand van de maan gunstig is. Daarna gaan ze de wei in. Hij heeft zeker waardering voor de bd-boerin: "Zij doet dingen op haar eigen manier, net als ik. En ze is gewoon een harde werker." Hij heeft er alle vertrouwen in dat Welmoed de boerderij van haar ouders op een goede manier zal blijven runnen na de overname.

Ayoub wil met deze serie de kloof tussen boer en burger verkleinen. Welmoed is zeer actief op Instagram. Ze wil graag laten zien hoe leuk het is om boerin te zijn. Hierdoor belandde ze eerder al bij Humberto Tan aan tafel (zie dit Biojournaal-artikel). Daarom besluiten Ayoub en Welmoed na het vangen van een ontsnapte kip bij de mobiele kippenkar nog een dansje te maken voor de volgers op social media, uiteraard met een hoofdrol voor de kippen (zie de foto hiernaast, bekijk het resultaat hier).

'Niet tof'
Maar de biodynamische werkwijze blijkt al met al toch niet zo bij Ayoub te passen. Zo schrikt hij van de koeien met hoorns. Dit noemt hij 'niet tof voor zijn eigen veiligheid'. Ook ziet hij niet in waarom je geen antibiotica zou gebruiken, aangezien dit er gewoon is. "De koeien verdienen het ook om snel beter te worden." Het vroege opstaan is ook dingetje. Hij is nog nooit zo vroeg opgestaan om ergens te gaan werken. "Wall Street is nog niet eens wakker. Die computer van hun staat zelfs nog uit, niet eens op stand-by. Dit is te vroeg!", aldus Ayoub in de auto onderweg naar Friesland.

De conclusie
Ayoub concludeert naar aanleiding van het bezoek: "Zie ik mezelf op zo'n boerderij? Nee. Waarom niet? Daarom niet. Ik kan niet zo vroeg opstaan man. En ik wil toch wel de technologie gebruiken die we als mens bedacht hebben."

Klik hier om de aflevering te bekijken (vanaf 32:06 start het item met Welmoed Deinum).


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven