Hollandse telerhoning van Udea en haar telers

"Bijen zijn onmisbaar voor het ecosysteem. Zonder de bestuiving door de bijen kunnen er geen bloemen, planten, fruit en groentes meer groeien. De laatste jaren hebben insecten het zwaar. Door de pesticiden die op veel gewassen zitten en verzuring van de grond door mestgebruik zijn er steeds minder bijen te vinden", aldus Steven IJzerman, kwaliteitsmanager bij Udea.

Udea wil de biodiversiteit juist vergroten en plaatst daarom in samenwerking met Bijenbaas bijenkasten bij haar biologische telers. "Bijenbaas wil eigenlijk niet samenwerken met landbouwbedrijven en richtte zich altijd enkel op natuurgebieden. In de telers van Udea is echter zoveel vertrouwen dat zij graag met ons de samenwerking aangaan. De eerste kasten zijn geplaatst bij Mariënwaerdt en fruitteler Harrie van den Elzen. Perfecte locaties voor bijen: het landgoed en de boomgaarden staan vol verschillende plantensoorten, er zijn veel fruitbomen en bloemrijke akkerranden. Elke pot honing is zo exact terug te leiden naar de plek waar deze tot stand is gekomen, vertelt Steven.

De bijenkasten worden geplaatst en verzorgd door de experts van Bijenbaas. Imker Jessica – alias Queen B, was de eerste vrouwelijke Bijenbaas. De honing is bedoeld voor de bijen en er wordt dan ook niet bijgevoerd om de hoogste opbrengst te verkrijgen. Enkel de overtollige honing wordt geoogst en aangeboden door Udea. Zolang de voorraad strekt.

Imker Jessica

Naar de toekomst toe wil Udea ook bij haar andere samenwerkende telers kijken of er samenwerking mogelijk is. "Bij enkele andere telers is er bijvoorbeeld al gekeken naar de mogelijkheden en worden geen kasten geplaatst omdat dit anders teveel concurrentie zou geven aan de van nature aanwezige bestuivers. In dat geval gaan we uiteraard niet strijden tegen de natuur, maar laten wij die haar werk doen."

Klik hier voor meer informatie


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven