Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wat kun je bereiken door stikstof te binden met vlinderbloemigen in plaats van technologie?

Op maandag 10 januari van 16:00 tot 16:30 uur leer je in een online workshop hoe je zelf (meer) stikstof kunt gaan binden op je eigen bedrijf.

Ruud Hendriks, practor Kringlooplandbouw en docent Warmonderhof, vertelt je waarom en laat zien hoe dit, voor de introductie van kunstmest, al volop werd gedaan in de Nederlandse landbouw. Voor gangbare boeren neemt de mogelijkheid om kunstmest te gebruiken af en biologische boeren willen graag het aandeel gangbare mest dat ze gebruiken verkleinen en waar mogelijk tot 0 brengen. Technologische oplossingen liggen niet voor de hand omdat ook het terugdringen van fossiele energie een maatschappelijke opgave is.
Ruud laat zien hoe het binden van stikstof mogelijk is met vlinderbloemigen én met een maatschappelijke kringloop, passend bij het kringlooplandbouwbeleid van het ministerie van Landbouw.

Geert-Jan van der Burgt, Projectleider Planty Organic heeft hier al 9 jaar onderzoek naar gedaan en vertelt op welke drie manieren je vlinderbloemigen in het bouwplan en de vruchtwisseling op kunt nemen. Ook laat hij zien hoe een vruchtwisseling eruit ziet die gericht is op optimale stikstofbenutting.

Grasklaver is de booster van het bodemleven
Wridzer Bakker, biologische boer bij Bakker Bio en als Groningse boer betrokken bij de opzet van het Planty Organic-project, vertelt over de uitdagingen van het stikstofbinden in de dagelijkse boerenpraktijk. Wanneer lukt het om grasklaver de booster van je bodemleven te laten zijn en wanneer niet? Wat is bijvoorbeeld de invloed van verschillende omstandigheden? Bij welke teelten is stikstof binden het beste mogelijk? Hoe ga je om met het tijdstip en voorbereiden van het zaaien? En hoe ga je om met ploegen?

Deze Biokennisweek-workshop zal begeleid worden door gespreksleider Ingrid Veeman van Biologisch Netwerk. Klik hier voor meer informatie over de workshop

Publicatiedatum: