Keurmerk staat gebruik chemische middelen toe

Bio-teler Gerrit Marsman geeft mening over 'On the Way to PlanetProof' in Radar

Het keurmerk 'On the Way to PlanetProof' vind je op veel producten zoals melk, kaas en boter. Maar ook op de groente van Hak of een zak penen van bijvoorbeeld supermarkt Jumbo. Voor het telen van deze groenten worden chemische gewasbeschermingsmiddelen gebruikt, maar hoe 'PlanetProof' is dat?

Radar heeft de voorwaarden voor boeren die voor dit keurmerk telen onder de loep genomen en het is toegestaan om chemische middelen in te zetten om onkruid of insecten te bestrijden. Maar deze middelen inzetten hóeft niet. Radar ging langs bij bio-teler Gerrit Marsman in de Noordoostpolder. Hij teelt al 35 jaar groenten. Met succes, zónder chemische middelen. Als hij de voorwaarden van het keurmerk bekijkt, zegt hij: "Ja, On the Way to PlanetProof. Op weg naar een gezonde planeet. Stel, je zou daar 100 stappen voor nodig hebben. Nou dan is hiermee één stap gezet, misschien twee."

Ietsje duurder
Een andere boer waar ze langsgingen, teelt wortels voor Jumbo, met het keurmerk 'On the Way to PlanetProof'. Voldoet hij aan dit keurmerk, krijgt hij ruim een cent extra per kilo. Koop jij de producten met dit keurmerk in de winkel, ben je over het algemeen iets duurder uit. 

Stichting Milieukeur
Achter het keurmerk zit Stichting Milieukeur. Stefanie de Kool zegt namens de stichting tegen Radar dat zonder chemische middelen de groenten nog duurder worden. "Helemaal geen gewasbestrijding toepassen, dat heeft consequenties voor de hoeveelheid die de teler oogst. Dan moet het product duurder worden."

Bekijk hier het fragment. Gerrit Marsman komt hierin meerdere keren aan het woord. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven