"We moeten naar één norm en dat is werk voor het ministerie"

Spanje is Europese top in bio-landbouw, maar hinkt achterop qua consumptie

Volgens het laatste Jaarverslag over Biologische Productie in Spanje, uitgevoerd door Ecovalia, een beroepsvereniging voor biologische productie, werd in 2019 wereldwijd 72.285.656 hectare voor bio-landbouw bestemd, wat 1,6% meer was dan in 2018. Australië spant de kroon met bijna 36 miljoen hectare, op afstand gevolgd door Argentinië met 3,67 miljoen hectare en Spanje met 2,35 miljoen hectare. In Europa is Spanje koploper, op de voet gevolgd door Frankrijk met 2,4 miljoen hectare en Italië met bijna 2 miljoen hectare.

De wereldwijde bio-markt was in 2019 ongeveer € 106 miljard waard. De grootste omzet werd gerealiseerd in de Verenigde Staten (42%), gevolgd door Duitsland en Frankrijk (beide 11%). De Spaanse uitgaven voor bio-producten vertegenwoordigen een schamele 2% van het wereldtotaal. Wil Spanje verder groeien in bio, dan zijn er twee dingen nodig. "Ten eerste moeten we aan de consument goed uitleggen wat biologische producten zijn, want de laatste vijf jaar is er van overheidswege geen enkele promotiecampagne op touw gezet. Dat moet anders. Om in Europa bij de middenmoot te raken, moet bio gepromoot worden", vertelt Álvaro Barrera, voorzitter van Ecovalia. Het Spaanse ministerie van Landbouw lijkt zich daarvan bewust, want onlangs heeft het een campagne gelanceerd.

En op productieniveau moeten de criteria uniform worden, want biologische boeren zijn voor de normen nu nog altijd afhankelijk van de eigen regelgeving van de verschillende autonome gemeenschappen. "We moeten naar één norm en dat is werk voor het ministerie", benadrukt hij.

Biologische landbouw heeft meerdere voordelen, al wordt de nadruk meestal gelegd op het gebied van milieu en gezondheid. "Het levert ook voordelen op voor de algehele economie, omdat we waarde toevoegen. De voordelen voor de gezondheid zijn duidelijk, omdat we geen chemische producten gebruiken en de voordelen voor het milieu hebben onder meer te maken met het feit dat we meer CO2 afvangen. Maar we kunnen het ook hebben over de bestemming van gronden en het stimuleren van het leven op het platteland. De werkgelegenheid stijgt ook met 30% in vergelijking met conventionele land- en tuinbouw", vat Barrera samen.

Het systeem is ook volledig duurzaam. "Het is milieuvriendelijk omdat we telen zonder de watervoerende lagen te verontreinigen, zonder de bodem te verzilten en zonder een hypotheek te leggen op de toekomst van de grond. Dat wil zeggen dat de bodem waar bio-land- en tuinbouw op wordt toegepast in de loop van de tijd vruchtbaar en nuttig zal blijven. Maar het is ook duurzaam in die zin dat het productieniveau dankzij de wetenschap en technologische vooruitgang steeds meer opschuift richting conventionele teelt", zegt de expert. "En ten slotte is het duurzaam omdat het economische ontwikkeling betekent voor de teler", besluit hij.

Bron: abc.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven