Ook Mokums Supersap van bio-teler Robert Elshof

Local2Local, Eurest en Gorillas leveren streekproducten van 400 telers en boeren aan bedrijven Zuidas

De korte voedselketen heeft het afgelopen jaar veel aan relevantie gewonnen en is volwassener geworden in de wereld van catering, horeca en retail. Cateraar Eurest (Compass Group), en Local2Local zijn partners geworden om het voedselaanbod van lokale telers, boeren en producenten structureel op te nemen in de keukens en restaurants van Eurest. Ook Flitsbezorger Gorillas werkt samen met Local2Local, zo is te lezen in Nieuwe Oogst. Zo is het mogelijk  bedrijven op de Amsterdamse Zuidas te voorzien van streekproducten van ruim 400 telers en boeren die zijn aangesloten bij Local2Local.


De Amsterdamse Zuidas, foto: David Peperkamp, Dreamstime.com

Biologisch teler Robert Elshof uit Dronten levert sinds kort zijn Mokums Supersap van appels en peren met een mankementje aan de Zuidas. In de Flevopolder heeft de fruitteler 29 hectare aan appel- en perenbomen staan. 'Via collega-teler William Pouw uit Schalkwijk kwam ik bij dit initiatief terecht', zegt Elshof tegen Nieuwe Oogst. "William levert fruit voor Utregs Supersap en omdat wij meer in de regio van Amsterdam zitten dan hij, vroeg hij of ik geen Mokums – Mokum is de informele bijnaam voor de stad Amsterdam – supersap kon leveren aan Local2Local voor de Zuidas. Ik was meteen enthousiast. Dat je lokaal kunt leveren aan de Zuidas, is alleen maar goed voor ons imago; biologisch en gezond. Eigenlijk zou ik zeggen: hoe lokaler, hoe beter.'

Local2Local faciliteert de samenwerking met boerencollectieven in de Nederlandse regio’s. Naast de Local2Local-producenten in de regio Utrecht en West Betuwe zijn inmiddels ruim 230 boeren en telers van Groenehart Coöperatie, Vereniging Flevofood, Boeren van Amstel, ProeVkantoor (Noord-Holland), Oregional in Gelderland, Dapper Texel en Stichting Noordzeevis IJmuiden en 150 producenten aangesloten bij deze samenwerking, en meer regio’s volgen in 2021 en 2022.

Flitsbezorger Gorillas heeft samenwerking met lokale merken als kernwaarde. "Vandaar dat dit initiatief een goede match is met het bedrijf", aldus woordvoerder Cathalijne Groen van Gorillas in het interview met Nieuwe Oogst.

Eurest en Local2Local delen de visie dat een voedselsysteem in balans kan komen door deze nauwe samenwerking tussen afnemers en boeren/producenten. De verkorting van de voedselketen is een krachtig instrument om de verbinding tussen burger en boer te herstellen, waarbij de waarde van voedsel volledig tot haar recht kan komen. 

Deze verbinding biedt ook goede mogelijkheden om samen te werken aan duurzame economische, ecologische en maatschappelijke doelen. De korte voedselketen is een serieus ontwikkelperspectief voor boeren en producenten gebleken en een krachtige manier om grip te krijgen op de leefomgeving. 

Eurest en Local2Local willen dat de klant onderdeel wordt van de impact. Dit biedt toegevoegde waarden voor alle partijen in de keten. Transparantie en verbinding vormen hierbij belangrijke sleutels, de fundering van de uitrol van robuuste korte ketens die uniek zijn in Nederland, binnen Europa en de wereld.

Bron: Local2Local, Nieuwe Oogst


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven