Nieuwe wet maakt gebruik niet geregistreerde klassieke homeopathische middelen illegaal

"Duidelijk voorbeeld van conflicterende regelgeving"

Tholen - Op 28 januari gaat de nieuwe Europese diergenees-middelenwet in. Met de invoering hiervan wordt het voor veehouders verboden om klassiek-homeopathische middelen te gebruiken, tenzij de middelen over een officieel Nederlands registratienummer beschikken. Het overgrote deel van die middelen is echter nog niet geregistreerd.

"Dit is weer een duidelijk voorbeeld van conflicterende regelgeving waar je als biologische boer in de praktijk mee te maken hebt", reageert Sybrand Bouma, biologisch melkveehouder en voorzitter van vereniging De Natuurweide. "Het komt er op neer dat klassiek homeopathische middelen verboden worden, terwijl Skal wel voorschrijft dat we die alternatieve middelen als eerste moeten gebruiken. In Nederland lopen we achter de feiten aan omdat we de registratie hiervan nog niet op orde hebben."

Foto: J. Bouma 

Hij vervolgt: "In andere dossiers wordt ons de Europese regelgeving veelvuldig voor de voeten gegooid. Nu is Europa in de nieuwe EU bio-verordening duidelijk hierover en wordt hier in Nederland niet tijdig op ingespeeld. Zodra de nieuwe Europese diergeneesmiddelenwet per 28 januari 2022 ingevoerd wordt, ben je als biologisch veehouder eigenlijk in overtreding wanneer je dergelijke homeopathische middelen in de kast hebt staan. Dit terwijl biologische veehouders volgens de Europese biologische verordening zieke dieren als eerste moeten behandelen met homeopathische, fytotherapeutische of andere natuurlijke middelen. Alleen onder strikte voorwaarden en onder verantwoordelijkheid van een dierenarts mogen chemisch gesynthetiseerde, allopathische (gangbare) diergeneesmiddelen worden ingezet, waaronder ook antibiotica."

Sybrand hoopt dat er snel een oplossing komt. "Veehouders zijn voortdurend op zoek naar alternatieve behandelmethoden. Deze conflicterende regelgeving draagt daar niet aan bij. Naast onze eigen lobby, is het ons bekend dat ook via het diergeneeskundig spoor hierover gesprekken gaande zijn met het ministerie."

Voor meer informatie:
Sybrand Bouma
De Natuurweide
sybrand.bouma@denatuurweide.nl 
www.denatuurweide.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven