Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf in Blija

Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) heeft wederom een besmetting van vogelgriep bevestigd. In Blija (provincie Friesland) is bij vleeskuikens op een pluimveebedrijf vogelgriep (H5) vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden alle circa 177.000 dieren van dit bedrijf geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Op 100 meter afstand van het besmette bedrijf ligt een pluimveebedrijf van dezelfde eigenaar. Dit bedrijf met circa 45.000 vleeskuikens wordt preventief geruimd.

In een zone van 1 kilometer rondom het besmette bedrijf liggen naast het hierboven genoemde pluimveebedrijf geen andere bedrijven. In het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf liggen 3 pluimveebedrijven, deze worden bemonsterd op vogelgriep.

Vervoersverbod rond het besmette bedrijf
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in een zone van 10 kilometer rond het besmette bedrijf. In deze 10 km zone liggen 10 andere pluimveebedrijven. Het verbod heeft betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, maar ook op andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte. Daarnaast geldt ook een jachtverbod in dit gebied.

Ophokplicht blijft in heel Nederland van kracht
Naar aanleiding van de eerste besmetting in Zeewolde stelt minister Schouten per 26 oktober 2021 voor heel Nederland een ophokplicht in voor alle bedrijven die commercieel pluimvee houden. Dierentuinen, kinderboerderijen en hobbyhouders zijn verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen om zoveel mogelijk te voorkomen dat de vogels in contact komen met zieke wilde vogels of hun uitwerpselen. Ook is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van pluimvee, watervogels en loopvogels. Ook geldt er een landelijk bezoekverbod voor vogelverblijfplaatsen waar risicovogels worden gehouden.

Risico pluimveehouderij ingeschat op zeer hoog
Het risico voor de Nederlandse commerciƫle pluimveehouderij om besmet te raken met hoog pathogene aviaire influenza (HPAI) wordt ingeschaald als zeer hoog. Dit staat in de risicoanalyse 'Rapid Risk Assessment' van Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) van november 2021.

Genetische analyse wijst op een nieuwe HPAI H5N1 virusintroductie door trekvogels
WBVR heeft de HPAI H5N1 virussen van de eerste drie besmette bedrijven sinds oktober 2021 geanalyseerd. Het betreft een nieuwe virusintroductie, die waarschijnlijk door trekvogels naar Nederland is gekomen. De huidige virussen in Nederland zijn niet verwant aan de Aziatische H5N1 stammen die mensen kunnen infecteren.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven