Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Mijn varkens groeien nu sneller dan in de oude stal"

Aardbevingsbestendige gebouwen voor Groningse biologische varkenshouder

Albert Schrikkema begon op zijn 21e met twee varkens. Inmiddels heeft hij een gesloten varkensbedrijf en levert hij al zijn biologische varkens aan de Groene Weg. De nieuwe bedrijfsgebouwen hebben positief effect op het welzijn en de groei van zijn varkens. En ze zijn aardbevingsbestendig.

Albert is in hart en nieren varkenshouder. De gezondheid en het welzijn van zijn dieren staan bij hem bovenaan. "Daar doe ik het voor en daarom kies ik er ook voor om vlees te produceren in het biologische segment. Als mijn dieren het goed doen, dan kan ik daar echt van genieten."

Hij was in zijn jongere jaren timmerman, dakdekker en werkte vervolgens in vijfploegendienst bij verschillende bedrijven. Daarnaast had hij altijd varkens. Op zijn 21e begon hij met twee dieren. Hij kocht een oude boerderij en stapsgewijs breidde hij zijn varkensstapel uit en koos zo'n vijftien jaar geleden voor de biologische bedrijfsvoering. In 2018 heeft hij zijn bedrijf gesloten gemaakt. Vanaf dat moment produceert hij zijn eigen biggen, mest deze allemaal af en levert de dieren aan de biologische slagerij De Groene Weg.

Nieuwe vleesvarkensstal
De omschakeling naar een volledig gesloten bedrijf vroeg een forse investering. Hij bouwde een nieuwe vleesvarkensstal met uitloop en een oud bedrijfsgebouw werd omgebouwd tot kraamstal. Hiervoor schakelde hij Agra-Matic in, een dochterbedrijf van De Heus. Specialisten van Agra-Matic leverden de bouwtekeningen en regelden de noodzakelijke herziening van het bestemmingsplan. De wensen van Albert stonden daarbij centraal. "Ik heb alles zelf bedacht, mijn wensen stonden centraal. Voor de bouw heb ik een aannemer ingeschakeld, de inrichting heb ik grotendeels zelf gedaan."

Veel ruimte voor de dieren, vrije uitloop, volledig dichte vloeren en natuurlijke ventilatie waren daarbij uitgangspunt. Hij is erg tevreden met zijn nieuwe stallen. "Mijn varkens groeien nu sneller dan in de oude stal. De snelste groeiers gaan na vijf maanden met een gewicht van 130 kilo naar de slachterij. Dat heeft alles te maken met de stalinrichting en natuurlijk met het feit dat ik nu mijn eigen biggen produceer. Het voerregime is daardoor makkelijker te organiseren. Bovendien heb ik nu geen opstartproblemen meer."

Goed binnenklimaat
De afgelopen drie jaar heeft geen enkel varken longontsteking opgelopen. "Het binnenklimaat is dus uitstekend. Longproblemen zijn in de biologische varkenshouderij met zijn verplichte vrije uitloop soms een probleem. Op mijn bedrijf is dat niet aan de orde."

Wat betreft het voerregime – hij voert onbeperkt - gaat hij af op het advies van De Heus. "Om goed te presteren zijn drie factoren van cruciaal belang: stalinrichting, water en voer. De eerste twee heb ik zelf in de hand. Ik verdiep me niet in de samenstelling van het voer. De mannen van De Heus zijn daar elke dag mee bezig en zien wat op andere bedrijven gebeurt. Hun advies is voor mij doorslaggevend."

Hogere opbrengstprijs
De regels waar een biologische varkenshouder zich aan moet houden, zijn uitvoerbaar, zegt hij. "Veel ruimte in de stal, stro op de vloer, vrije uitloop, een verbod op staarten couperen en tanden knippen, het is bijna allemaal gericht op het welzijn van de dieren. Dat spreekt mij aan. Ik vind dat ik op een nette manier varkensvlees produceer. Tegenover de hogere kosten staat ook een hogere opbrengstprijs, op dit moment ruim twee keer zo hoog als gangbaar. Mijn afnemer De Groene Weg hanteert een prima marktstrategie. Zij laten pas nieuwe producenten toe als de afzet van dat extra vlees is gegarandeerd. Daardoor blijft de prijs stabiel op een acceptabel niveau."

Hij verwacht niet dat de afzet van biologisch varkensvlees sterk zal groeien. "Daarvoor is het prijsverschil tussen biologisch en gangbaar op dit moment te groot. Niet iedereen is in staat om biologisch varkensvlees te kopen. Groei van de biologische markt komt er alleen als het prijsverschil kleiner wordt, bijvoorbeeld door de btw op biologisch vlees flink te verlagen."

Mogelijke opvolger
Zijn jongste zoon Jeroen heeft de MAS afgerond en werkt nu een of twee dagen per week mee op het bedrijf. "De kans bestaat dat hij het bedrijf overneemt. Met deze omvang kan de bedrijfsvoering met een persoon worden rond gezet. De keus is aan Jeroen, hij moet gaan doen wat hij graag wil. Deed ik vroeger ook. Als hij kiest voor overname dan gaan we kijken hoe we dat het beste kunnen regelen."

Scheuren door aardbeving
Albert ontvangt zijn bezoek in de woonkamer. Rondom zijn barsten in de muren zichtbaar. Hij woont in het aardbevingsgebied en ondervindt daarvan de gevolgen. Het woonhuis is zwaar beschadigd, de nieuwe bedrijfsgebouwen zijn gelukkig aardbevingsbestendig gebouwd. "Er is onderzoek gedaan naar de oorzaak van de schade. In het rapport staat dat bevingen verantwoordelijk zijn voor 20% van de schade. Ik vind dat onbegrijpelijk. Alle schade is gevolg van de gaswinning. Daar heeft de overheid flink aan verdiend. Die hoort dan ook voor de schade op te draaien."

Kerngegevens bedrijf
Albert Schrikkema (64), zijn vrouw Ria en zonen Robert (22) en Jeroen (21) wonen in Groningse Losdorp. Zij hebben een biologisch varkensbedrijf en leveren aan De Groene Weg. Albert doet het werk grotendeels alleen, zijn jongste zoon werkt een tot twee dagen per week mee in het bedrijf. Mogelijk neemt hij het bedrijf over.

Kerngegevens bedrijf:
Gesloten bedrijf sinds 2018
65 zeugen
450 vleesvarkens
Afzet aan Biologische Slagerij De Groene Weg

Voor meer informatie:
Albert Everts
De Heus - Specialist biologische varkenshouderij
06 20019293
aeverts@deheus.com 
www.deheus.com 

Bron: De Heus

Publicatiedatum: