Kerncijfers Belgische (bio-)landbouw samen in rapport

De Belgische statistiekdienst Statbel heeft haar rapport 'Kerncijfers landbouw 2021' gepubliceerd. Het geeft een overzicht van de huidige situatie en de meest recente ontwikkelingen in de land- en tuinbouw in ruime zin met al de fysische, demografische en economische aspecten ervan, op basis van cijfers t/m 2020. 

Vanaf pagina 46 worden de biologische cijfers getoond. Daarbij staat de volgende toelichting: 

In 2020 waren 2494 landbouwbedrijven biologisch. In verhouding tot de gehele Belgische landbouw komt dit neer op iets meer dan één op vijftien landbouwbedrijven. Wat de oppervlakte betreft, komt de OC (oppervlakte cultuurgrond) voor biologische landbouw overeen met 7,2% van de Belgische OC. Dit aandeel is hoger in het zuiden van het land: 12,2% van de Waalse OC is biologisch.

In de biologische veeteelt is het de pluimveesector die het goed doet, met een constante toename van zijn veestapel. Dit succes wordt bevestigd voor zowel de vlees- als de eierproductie. De productie van dierlijke producten wordt ook ondersteund door de toename van de melkveestapel, die op tien jaar tijd meer dan verdubbeld is. Terwijl in 2010 melkkoeien nog 14,1% uitmaakten van de biologische rundveestapel, was dat in 2020 21,7%. Ten slotte begint de varkenssector, na een kleine vertraging in het begin van de jaren 2010, de weg naar de biologische productie in te slaan. Hij ontwikkelt zich met name in het noorden van het land, waar er tussen 2019 en 2020 een groei van 58,6% was.

Bekijk het rapport hier, ook om de bovenstaande afbeelding in groter formaat te kunnen bekijken. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven