"De prijs moet de ecologische waarheid weerspiegelen"

Nieuwe Duitse landbouwminister pleit voor hogere voedselprijzen

De nieuwe Duitse landbouwminister Cem Özdemir (de Grünen), wil dat er in Duitsland meer biologisch en minder kant-en-klaar voedsel komt. Hij zegt dat voedsel niet langer tegen spotprijzen moet worden verkocht. "Soms heb ik het gevoel dat een goede motorolie voor ons belangrijker is dan een goede slaolie", aldus Özdemir in Bild.

De voedselkwaliteit in Duitsland is volgens Özdemir te laag, en dat geldt ook voor de prijzen, en daar is iedereen de dupe van. "Er zouden geen dumpprijzen meer mogen zijn", zei hij. "Ze drijven boerderijen te gronde, verhinderen dierenwelzijn, bevorderen het uitsterven van soorten en belasten het klimaat. Daar wil ik verandering in brengen. De prijs van voedsel moet de ecologische waarheid weerspiegelen."

Uiteindelijk lijden consumenten volgens hem ook onder goedkoop voedsel met te veel vet, suiker en zout erin, waarbij hij erop wees dat meer dan 50% van de Duitse volwassenen overgewicht heeft. "De vorige regering heeft te lang geprobeerd om met vrijwillige verbintenissen de industrie ertoe te brengen deze ingrediënten te verminderen. Dat is nu voorbij. Met mij komen er bindende reductiedoelstellingen", aldus Özdemir.

Het doel van de nieuwe regering, dat in het pas ondertekende regeerakkoord is geformuleerd, is het aandeel van bio-landbouwareaal in Duitsland te verhogen van de huidige 10% tot 30% in 2030.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven