Henk Staghouwer wordt nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Henk Staghouwer wordt de nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Waar Carola Schouten in de vorige kabinetsperiode als een visie voor kringlooplandbouw heeft neergelegd, is het opnieuw een minister van de ChristenUnie die daar nu verder mee aan de slag mag.

Gert-Jan Segers, fractievoorzitter ChristenUnie Tweede Kamerfractie, reageert op de website van de ChristenUnie als volgt op het voordragen van Henk Staghouwer als nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit: "Henk Staghouwer is als onze gedeputeerde in Groningen al volop bezig geweest om samen met onze boeren te werken aan die omslag en hij wordt nu onze nieuwe Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Ik ben heel blij dat Henk als ervaren bestuurder bereid is om nu samen met alle boeren, tuinders en vissers in Nederland aan de slag te gaan en te werken aan een duurzame en toekomstgerichte landbouw en visserij en zich wil inzetten voor versterking van de natuur in ons land. Er is op dit vlak heel veel te doen. Henk Staghouwer weet dat als geen ander en gaat zich met hart en ziel inzetten voor een sector die hem heel na aan het hart ligt."

Henk Staghouwer. Foto: Provincie Groningen

Reactie TAPP Coalitie
De TAPP Coalitie, die zich inzet voor eerlijke voedselprijzen, feliciteert de nieuwe landbouwminister in een persbericht. "De TAPP Coalitie is content met deze keus! Hij heeft plannen voor 'true cost pricing' van voedsel producten en btw-verlaging, schreef hij in Trouw een paar jaar terug. Het regeerakkoord geeft hem nu die ruimte (‘onderzoek hoe consumenten financieel bij kunnen dragen aan de duurzame landbouw transitie’). Eerder al werkte het Ministerie van LNV aan een voorstel voor een reële beprijzing op vlees, waarbij ook voor de milieukosten betaald wordt (schadekosten per kilo vlees door broeikasgassen, stikstof, fijn stof en biodiversiteitsverlies). Dat zou 1,7 miljard euro per jaar opleveren, die teruggesluisd kan worden voor verduurzaming van de landbouw. TAPP Coalitie heeft hiervoor samen met boeren-, milieu- en dierenbeschermingsorganisaties een plan voor gemaakt: 'Samen op weg naar eerlijke beprijzing'. Dit rapport beschrijft 30 subsidies voor boeren die werken aan klimaat, milieu, biodiversiteit of dierenwelzijn", zo staat in het persbericht van de TAPP Coalitie. In dit opiniestuk in Trouw stelde Staghouwer een laag BTW-tarief voor biologische en natuurinclusieve landbouw voor.  

Jeroom Remmers, directeur TAPP Coalitie: "2022 wordt het jaar van de reële beprijzing van voedsel, inclusief alle milieukosten, te beginnen bij vlees, waar dit het hardst nodig is. De nieuwe Duitse (groene) landbouwminister Cem Ozdemir maakte er afgelopen week ook al een speerpunt van; hij beloofde tegen de kiloknaller vleesprijs te vechten en voedselprijzen te verhogen, een mooi voorbeeld voor Nederland. Hij zei dat lage prijzen veel kapotmaken."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven