"De biologische werkwijze bevalt heel goed"

Bronboom geplant bij Onze Bioboerderij

Tholen - Bij familie De Hoop van 'Onze Bioboerderij' in Burgh-Haamstede is eind december een bronboom geplant. De winterlinde is de derde bronboom in Nederland. Er staat er al een in Alphen aan den Rijn en in Dronten. De boom staat pontificaal op het huiskavel waar normaal gesproken de 120 bio-koeien van het bedrijf weiden. Een sta-in-de-weg dus? "Wij denken dat deze boom een meerwaarde is voor het bedrijf in plaats van dat hij in de weg staat", zo geeft Martin de Hoop aan.

De bronboom van Onze Bioboerderij

Hij vertelt dat de boom voor hem en zijn vader Peter symbool staat voor goed rentmeesterschap. "Dit initiatief is ontstaan door een project van een docent van mij aan de Aeres Hogeschool. Ron Methorst heeft tien bomen gedoneerd, waarmee hij de boeren wil herinneren aan het feit dat de natuur ook z'n plek verdient. De eerste staat op de eigen opleidingsboerderij in Dronten en de rest van de bomen krijgt een plek op boerderijen van studenten. Uiteraard moeten de ouders het hiermee eens zijn. Mijn vader was gelukkig meteen enthousiast en vond dat er nog wel een boom bij kon. Naast deze bronboom hebben we eerder al samen met Het Zeeuwse Landschap vier bomen geplant, die verspreid over de percelen te vinden zij."

Klik hier om deze afbeelding in een groter formaat te bekijken

Omschakeling naar biologisch
Onze Bioboerderij is sinds januari 2020 officieel biologisch. Martin: "Hierdoor maakt de natuur vanzelfsprekend deel uit van ons bedrijf. We werken al geruime tijd samen met diverse natuurorganisaties, waaronder Natuurmonumenten en Het Zeeuwse Landschap. Ook zitten we redelijk ruim in de grond, wat de omschakeling voor ons haalbaar maakte. Wij vinden goed rentmeesterschap belangrijk. God vertelde ons dat hij wilde dat wij het anders gingen doen. Daarbij past de biologische werkwijze."

Martin tussen de koeien

"Gangbare productie kunnen behouden"
Martin geeft aan dat de omschakeling naar biologisch zeker een goede stap is geweest. "De werkwijze bevalt heel goed. Wel komen er veel leerprocessen bij kijken. Bijvoorbeeld als het gaat om de teelt van maïs en voederbieten. Dit alles maakt het heel divers en arbeidsintensief. Wel krijg je er duidelijk iets voor terug. Met de biologische bedrijfsvoering is de melkproductie zelfs gelijk gebleven, terwijl we minder krachtvoer geven. We zetten in op kruislingen. Nu de dieren wat ouder worden kunnen we met minder jongvee toe."

Voor meer informatie:
Martin de Hoop
Onze Bioboerderij
Meeldijk 14
4328 NG Burgh-Haamstede
06 20887983
onzebioboerderij@outlook.com 
www.onzebioboerderij.nl 

www.bronboom.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven