Neleman zegt lidmaatschap KVNW op na kritiek op advertentie

Neleman Organic Vineyards, het Nederlands-Spaanse wijnhuis van biowijnpionier Derrick Neleman, plaatste 27 en 28 december jongstleden een campagne in diverse landelijke kranten. "Met deze campagne vroegen we aandacht voor het probleem dat er landbouwgif wordt gebruikt bij het produceren van verreweg de meeste wijnen en om consumenten hiervan bewust te maken", vertelt Derrick. De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW), waar Neleman lid van is, kreeg diverse negatieve reacties van andere leden en zet Neleman in een mail onder druk om 'een andere benadering te kiezen', kracht bijgezet door de woorden 'onacceptabel', 'absoluut een stap te ver' en 'ontoelaatbaar'.

Derrick Neleman

Flabbergasted
Derrick Neleman, oprichter van Neleman Organic Vineyards en al ruim 20 jaar pionier in biologische wijn, is naar eigen zeggen 'flabbergasted' door deze mail van de branchevereniging waar hij zelf lid van is. "Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat het mijn doel is de wijnbranche op te schudden, te democratiseren en versneld te verduurzamen. Dit is hard nodig, nog maar 6% van het wereldwijde wijnareaal is biologisch*. Dat de branchevereniging, waar ik met mijn bedrijf bij ben aangesloten, op deze manier reageert op onze campagne, ja zelfs aanhaalt dat andere leden vinden dat er juridische stappen moeten worden ondernomen, vind ik onbegrijpelijk. Netjes was geweest om mij te bellen, ze hebben me onder de knop."Consument wakker schudden
De afgelopen jaren verschenen diverse onderzoeken en publicaties over het verband tussen landbouwgif en Parkinson**. In Frankrijk werd Parkinson 10 jaar geleden al erkend als beroepsziekte onder boeren. "Ik ken zelf wijnboeren die zijn omgeschakeld naar biologisch omdat familieleden ziek werden door het langdurig gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Afgelopen jaar bleek uit onderzoek van Een Vandaag dat in bepaalde wijnen in Nederlandse supermarkten restanten van glysofaat zaten. In onze campagne worden geen beschuldigingen geuit, worden geen namen genoemd, wordt alleen de consument wakker geschud met de vraag 'Zit er gif in jouw wijn?!' en een uitleg gegeven over biologische wijn."

Opzegging lidmaatschap
Derrick: "Het lastige is natuurlijk dat bestrijdingsmiddelen nog steeds zijn toegestaan, ondanks dat de nadelige effecten voor mens en milieu genoeg bekend zijn. Daarom moeten wij als biologische producent steeds uit leggen wat het verschil is, wat ook door een branchevereniging zou moeten gebeuren. Het feit dat dat niet gebeurt, en hoe nu op deze campagne gereageerd wordt, maakt mij duidelijk dat de branchevereniging niet alle leden vertegenwoordigt en kiest voor de conventionele leden. Dit noopt mij tot het per direct opzeggen van het lidmaatschap. Wij hoopten dat de KVNW samen met haar leden versneld ging bijdragen aan het verduurzamen van de wijnindustrie. Echter we zien een tegenovergesteld beeld waar wij ons niet langer mee kunnen verenigen. Wij zullen ons zelfstandig en met andere frontrunners in verschillende categorieën van de food en drinkwereld met frisse energie inzetten voor een mooiere wereld."

*OIV, 29 september 2021
**'Landbouwgif kan kans op Parkinson verhogen', NOS, 19 september 2021
'Neuroloog bang voor 'Parkinson-pandemie' door werken met bestrijdingsmiddelen: 'Politiek moet nu ingrijpen', Een Vandaag, 28 januari 2021
Omstreden landbouwgif gevonden in wijn van Nederlandse supermarkten, Een Vandaag 22 juni 2021

Voor meer informatie: derrick@neleman.es en www.neleman.org    


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven