Ledenbetrokkenheid bij Odin lijkt groter dan ooit

"Bio-branche moet gas geven, wij hebben de oplossing"

Tholen - "De hele samenleving heeft een jaar met uitdagingen achter de rug. Eigenlijk waren we continu aan het schakelen, zowel privé als in ons werk. Vermoeiend en uitdagend. De perspectieven kunnen soms somber maken. Toch zijn er ook veel positieve dingen te noemen die hoop geven. Zo gaan steeds meer mensen gelukkig inzien dat het verschil gemaakt kan en moet worden met biologisch. In de EU, maar ook landelijk. We moeten daarom nu doorpakken. We moeten af van de bescheidenheid die we nog steeds hebben binnen de bio-branche en gas geven. Wij zijn onderdeel van de oplossing en daar moeten we als sector mee aan de slag, onder meer door onze kennis te delen met anderen en hen te inspireren", zo blikt Merle Koomans van den Dries, directeur van Odin, terug op 2021.

Merle begin 2021, in de sneeuw op De Beersche Hoeve, bij de oude eik op het landgoed. 

Merle hoopt dat er volgend jaar eindelijk serieuze stappen gezet kunnen worden richting 0% btw op biologische producten. "Dit lijkt er nu te komen op AGF, dus waarom niet op bio-producten? Het is toch te gek voor woorden dat ongezond eten qua prijs aantrekkelijker is? De stap richting 0% btw op biologisch is relatief makkelijk te organiseren en past in de beweging naar meer duurzaamheid en gezondheid."

Excursie op Odin boerderij De Beersche Hoeve in augustus

Grotere betrokkenheid Odin-leden
Een ander lichtpuntje voor Merle is het feit dat de leden van Coöperatie Odin in deze uitzonderlijke periode meer betrokken zijn geworden. "We hebben in 2021 veel nieuwe coöperatieleden mogen verwelkomen. En hen ondanks de beperkende maatregelen kunnen betrekken bij allerlei activiteiten met een positieve impact op de biodiversiteit. Met biologische bloembolletjes en boompjes. Maar dit voorjaar hadden we bijvoorbeeld ook een succesvolle actie met De Traay. Hiermee werd voldoende geld ingezameld voor twee biodiversiteitsonderzoeken op de biodynamische boerderijen Warmonderhof en Dames en Heren Vos, waar we ook Odin bijenvolken hebben staan. Super interessant. Ook hebben we diverse webinars en excursies georganiseerd over zaadvaste groenterassen en met Odin boerderij De Beersche Hoeve een bijdrage kunnen leveren aan Toekomst Zaaien. Dergelijke activiteiten konden ook in dit coronajaar prima doorgang vinden."

Uitreiking van de cheque door De Traay aan de Odin imker na de actie tijdens de Odin Meimaand Bijmaand.

Op de winkelvloer lijkt het erop dat mensen in coronatijd vooral heel gericht boodschappen doen. "Toch blijven we ons best doen om het boodschappen doen juist in deze tijd toch wat extra glans te geven. En aan de andere kant: onze leden hebben nu wel meer tijd om zich  te verdiepen in bepaalde onderwerpen. Zo hebben we het haantjesvraagstuk opnieuw onder de aandacht gebracht, onder andere door een paar keer voor onze boerderijwinkel in Almere haantjes te grillen. Wat echt een succes was. Maar ook door webinars te organiseren voor klanten. Deze online vorm van 'samenkomen' zorgt ervoor dat er meer mensen aanhaken."

"Ook leuk om te zien dat onze manier van werken als coöperatie en onze inzet voor biodiversiteit en een transparante keten wordt gezien door anderen. We merken dat we vaker benaderd worden door maatschappelijke organisaties die met ons willen samenwerken. Zulke samenwerkingen kunnen de bio-branche ook verder helpen."

Haantjes grillen bij de Odin boerderijwinkel in Almere.

Klaar voor 2022
Binnen de organisatie zijn er in 2021 de nodige stappen gezet. "We hebben meerdere nieuwe winkels geopend. Een nieuw zakelijk bestelportaal gebouwd. We hebben met een groter tweede magazijn in Marum nieuwe ruimte gecreëerd waarmee we vooruit kunnen. Ook hebben we ons Demeter-assortiment verder uitgebreid."

Odin heeft volop plannen voor 2022, benadrukt ze. "We hebben ambitieuze plannen voor 2022. De basis is goed om op verder te bouwen. Voorop staat dat het goed is om scherp naar je keuzes te blijven kijken. Ons doel is niet om heel hard te groeien, we willen vooral meer impact maken. Door samen te werken. Maar voor nu is het belangrijkste om gezond en positief te zijn en te blijven zodat we er met elkaar ook in het nieuwe jaar de schouders weer onder kunnen zetten! Dat wens ik iedereen toe!"

Voor meer informatie:
Merle Koomans van den Dries
Odin
De Panoven 1-3
4191 GV Geldermalsen
0345 577133
m.koomans@odin.nl 
www.odin.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven