Helft biologisch geteelde tomaten in Andalusië zijn cherrytomaten

Cherrytomaat had vorig seizoen een aandeel van 49% in de biologische tomatenteelt in Andalusië, zo leert ons het Rapport over de Biologische Tomatenteelt in 2020/21 van het Andalusische Observatorium van Prijzen en Markten.

Het aandeel is niet gewijzigd ten opzichte van het voorgaande seizoen, maar in absolute cijfers zijn er zo’n 10% minder biologische cherrytomaten op de markt gebracht als gevolg van de opmerkelijke daling van het areaal van losse ronde cherrytomaten, zo stelt het rapport. "Volgens deskundigen ligt de oorzaak in de geleidelijke daling van de rentabiliteit van cherrytomaten, vooral van het losse ronde type, veroorzaakt door de stijging van de productiekosten, met name handenarbeid."

"Wat telersprijzen betreft, was 2020/21 een bijzonder instabiel seizoen, met zeer uitgesproken prijsschommelingen." Het verschil tussen de wekelijkse minimum- en maximumprijs bedroeg € 1,34 per kilo, wat groter is dan in voorgaande seizoenen (€ 0,96 per kilo in 2019/20). Ondanks het aanzienlijk lagere aanbod, was de gemiddelde telersprijs voor biologische cherrytomaten in 2020/21 gelijk aan die van vorig seizoen (€ 1,44 per kilo).

Biologische cherrypruimtomaat blijft groeien
Wat de subtypes betreft, voerde de biologische cherrypruimtomaat het cherrysegment aan met 51,4% van het aanbod in 2020/21. Het is de enige cherrytomaat die een, zij het bescheiden, groei laat optekenen. De cherrytrostomaat bleef stabiel met een aandeel van 23,6% en de losse ronde cherrytomaat klokte af op 25%, wat 30% minder is dan in 2019/20. 

"Het succes van de cherrypruimtomaat ligt in de afzet van rassen met meer smaak die het zeer goed doen op de markt", schrijft het Observatorium. Toch daalde de gemiddelde telersprijs met 11 cent per kilo tot € 1,47 per kilo.

De telersprijzen voor biologische cherrytomaten waren gedurende het hele seizoen hoger dan die van conventioneel geteelde cherrytomaten (gemiddeld +18%).

Bezorgdheid over stijgende productiekosten
"De sector is bezorgd over de stijging van de productiekosten, met name arbeid, die essentieel is voor de teelt van cherrytomaten. Daarom zou er een afname kunnen plaatsvinden van het biologische areaal in Andalusië ten gunste van andere gewassen en een toename van de verplaatsing van de teelt naar landen met lagere arbeidskosten, zoals Senegal en, in mindere mate, Marokko", stelt het Observatorium. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.