OPTA Europe lanceert manifest voor biologische klimaatactie

De Algemene Vergadering van OPTA Europe heeft onlangs het Manifest for Organic Climate Action aangenomen. Een belangrijk signaal van de biologische verwerkings- en handelsindustrie om de transitie naar CO2-neutrale landbouw, voeding en consumptie te versnellen met acties die een verschil maken.

Angstaanjagende voorspellingen
"En dat is nodig", aldus OPTA Europe, "want de opwarming van de aarde gaat sneller dan ooit tevoren, zoals iedereen elke dag kan ervaren. De nieuwe update van het IPCC-rapport, die deze zomer is gepubliceerd, laat dat wetenschappelijk zien met voorspellingen die er angstaanjagend uitzien als we nu niet in actie komen. Als we de uitstoot van kooldioxide (CO2) en andere broeikasgassen de komende zeven jaar niet terugdringen, zullen we de komende decennia te maken krijgen met grote gevolgen voor onze levensomstandigheden."

"In een recente studie in Nature food wordt het aandeel van de totale landbouw- en voedselketen in de broeikasgasemissies becijferd op 34%, een derde van alle emissies. In verschillende sectoren, zoals energie, is de transitie begonnen. Maar voedsel en landbouw blijven ver achter. Het is de ambitie van de biologische sector om de overgang naar een agro-ecologische en regeneratieve biologische landbouw te versnellen, die broeikasgasemissies bespaart en bijdraagt aan de klimaatbeschermingsdoelstellingen door het multifunctionele milieuprestatieconcept van de biologische voedsel- en landbouwsysteembenadering. En de klimaatcrisis grijpt massaal in op andere milieuproblemen. Daarom is het onze verantwoordelijkheid om het voedsel- en landbouwsysteem te veranderen. Nu."

Er is meer nodig
"Natuurlijk is de productie, distributie en consumptie van voedsel uit de biologische landbouw een haalbare actie die we allemaal kunnen ondernemen om de impact op het klimaat te verminderen," zegt Bavo van den Idsert, OPTA Association manager. "Biologisch realiseert een hogere opname van CO2 in de bodem, meer veerkracht op basis van biodiversiteit, een gezonde balans tussen dierlijke en plantaardige productie en consumptie, gewaarborgd door EU-regelgeving die 'cherry-picking greenwashing' verbiedt. Maar we moeten bescheiden zijn, er is meer nodig, zoals transformatie van bestaande voedseldiëten, vermindering van energie- en watergebruik, overgang naar meer regionale productie en vermindering van schadelijke verpakkingen."

Best-practices en bibliotheek
OPTA zal op haar website een platform creëren om de best-practices van haar leden te laten zien die initiatieven nemen om hun klimaatvoetafdruk te verbeteren en te verkleinen. Verder zal OPTA een bibliotheek starten met wetenschappelijke publicaties met als duidelijk doel het bewustzijn te vergroten over de impact van landbouw, voedselproductie en consumptiepatronen op ons klimaat en de andere milieuaspecten.

Klik hier om het manifest te lezen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven