Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Oproep aan biologische veehouders en akkerbouwers

Enquête om strooiselproblematiek inzichtelijk te maken

Biologisch strooisel is nog een groot knelpunt in de biologische sector: er is te weinig biologisch stro beschikbaar in Nederland. Er wordt daarom nog veel gangbaar stro gebruikt. Hierdoor komen er ongewenste residuen uit de gangbare landbouwsector op biologische bedrijven binnen. Deze residuen kunnen ecologische processen op het bedrijf verstoren en dit is strijdig met biologische principes

De vraag hoe en op welke termijn de hele sector van residu-arm strooisel kan worden voorzien, wordt door Bionext in opdracht van het Biohuis onderzocht in het Koplopers in Kringlooplandbouw project.

Foto: Dmitry Kalinovsky | Dreamstime.com 

In het project wordt zowel naar biologisch stro als alternatieve residu-arme strooiselbronnen gekeken. Het is echter van groot belang dat er een goed overzicht is van het onderwerp: hoeveel en welke strooisels worden er gebruikt in de biologische veehouderij? Hoeveel strooisel kan er geproduceerd worden? Hoe kijken veehouders en akkerbouwers naar het belang van residu-arme strooisels? En wat zijn de mogelijkheden van alternatieve residu-arme strooisels als natuurmaaisel en miscanthus?

Door het invullen van de enquête kunnen biologische akkerbouwers of veehouders bijdragen aan het inzichtelijk maken van dit probleem. Hierdoor kan Bionext, met hun hulp, een haalbare oplossing vinden voor 100% residu-arm strooisel binnen de biologische sector.

Voor de veehouders en akkerbouwers zijn aparte enquêtes opgesteld. Deze korte enquêtes duren maximaal 15 minuten.

Enquête voor veehouders (en gemengde bedrijven): https://nl.surveymonkey.com/r/strooisel-in-biologische-veehouderij 

Enquête voor akkerbouwers: https://nl.surveymonkey.com/r/strooisel-in-biologische-akkerbouw 

Voor meer informatie:
Bionext
info@bionext.nl
www.bionext.nl

Publicatiedatum: