Duurzaamheid in combinatie met de landbouw leidt vaak tot discussies. Denk aan het terugdraaien van schaalvergroting, boeren uitkopen en strenge stikstofnormen. Ook over de beste duurzame oplossing is het laatste woord nog niet gezegd. "Biologisch is eigenlijk ook een soort marketingclaim", zegt boerin Heleen Lansink in Koplopers. De podcast gaat deze week over biologisch boeren en eetbare bossen.
In Koplopers spreken Liesbeth Staats en Werner Schouten twee mensen die opvallen door hun aanpak. Boerin Heleen Lansing leidt met haar man de Melktapperij en spreekt zich uit in het maatschappelijke debat. In het zuivelbedrijf zet zij verschillende duurzame stappen, maar biologisch is het bedrijf (nog) niet. "Of biologisch de duurzaamste vorm van voedselproductie is, staat nog ter discussie", benadrukt Lansing. Maar het label biologisch helpt wel voor de herkenbaarheid in de supermarkt. Zij denkt dat boeren best willen veranderen. "Als we morgen met zijn allen biologische producten kopen in de supermarkt, dan zijn de boeren overmorgen om."
Terwijl het bedrijf van Lansing duidelijk herkenbaar is als boerenbedrijf vanwege de koeien die daar rondlopen, is het land van Wouter van Eck dat niet. Hij is één van de oprichters van stichting Voedsel-bosbouw en beheert zelf een voedselbos. Zijn land oogt als een bos, functioneert als een bos, maar boswachter wil Van Eck zichzelf niet noemen. "Ik ben meer een boer, want wij produceren voedsel."
Klik hier om de podcast te beluisteren.
Bron: Change Inc en BNR Nieuwsradio