Algemene Rekenkamer:

"Aanpak bescherming weidevogels werkt niet"

Het beleid om weidevogels zoals de grutto te behouden heeft niet gewerkt, concludeert de Algemene Rekenkamer na onderzoek. In de afgelopen 20 jaar groeide de subsidie voor boeren om weidevogels te beschermen van € 4,2 miljoen in 2001 tot € 33,4 miljoen in 2020. Maar in diezelfde periode daalde het aantal broedparen grutto’s van 60.000 tot 30.000. Acht keer zoveel geld, maar de helft minder grutto’s.

Conclusies
De Algemene Rekenkamer onderzocht hoe groot het gebied is waar boeren zich inzetten voor weidevogels als de grutto. Dat gebeurt maar op 15% van alle weidegronden die geschikt kunnen zijn. In de meeste gebieden die kansrijk zijn voor weidevogels nemen boeren geen maatregelen. 

Ook werd gekeken hoe effectief de verschillende maatregelen zijn. Daaruit blijkt dat bescherming van de nesten het vaakst wordt toegepast. Maar daar hebben weidevogels niet veel aan. Verhoging van het waterpeil of aanleg van greppels waarin het water blijft staan werkt het best. Daar kiezen boeren juist weinig voor. De Rekenkamer concludeert dat maatregelen met het meeste effect bijna niet worden uitgevoerd. 

Klik hier voor het rapport 'Waar is de grutto?'

Bron: Algemene Rekenkamer


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven