"We geven de haantjes een plek terug in de kringloop"

Kip grillworst met Bastiaansen kaas nu verkrijgbaar

Tholen - De eerste kip grillworsten met Bastiaansen kaas van St. Hendrick zijn deze week uitgeleverd. Op de verpakking staat een opvallend logo met een haantje, de grillworst is namelijk gemaakt met vlees van haantjes. "Normaliter worden de haantjes als eendagskuiken gedood. Wij geven ze op deze manier een plek terug in de kringloop", vertelt Henk van Oers namens St. Hendrick.

Deze worst maakt onderdeel uit van het assortiment dat ontwikkeld is vanuit de broederhaanketen. "Er is een unieke ketensamenwerking tussen Wim Vredevoogd en Sander Verbeek van broederij De Grote Kamp, het team van worstmaker St. Hendrick en groothandel Udea, de winkels en consumenten. Ongeveer 50% van alle eieren die legkippen uitbroeden is haan. Dit zijn aanzienlijke aantallen en daarom hebben we hiervoor gezamenlijk een oplossing bedacht. De haantjes worden niet meer als kuiken gedood, maar op een bio-bedrijf grootgebracht tot ze een leeftijd van ongeveer 15 weken bereiken. Hierna worden ze geslacht en van dit vlees maakt St. Hendrick vervolgens verschillende kipworst-producten." Het assortiment bestaat inmiddels uit vier producten, naast de kip grillworsten met Bastiaansen kaas zijn dit: kip rookworst, kip grillworst en kip braadworst.

100% Nederlandse herkomst
Wat het nieuwe product extra speciaal maakt is volgens Henk dat de worst en de kaas van 100% Nederlandse herkomst zijn. "De Nederlandse bio-koeien geven elke dag melk waarvan Marja Bastiaansen de lekkerste kazen maakt. En ik verwerk deze extra belegen kaas vervolgens weer in deze heerlijke grillworsten die gemaakt zijn van broederhaan vlees. Hiermee is er dus weer een bijzonder lekker product met 100% Nederlandse herkomst op de markt gekomen."

Warm en koud
Henk adviseert om de kaas even te laten smelten. "Verwarm de oven voor op 160 graden en leg vervolgens de grillworst er 10 tot 15 minuten in. Warm is de worst heerlijk als borrelsnack of bij een maaltijd. Maar ook koud kan de worst prima door een salade of zo uit het vuistje gegeten worden." Hij geeft aan dat de kleur van het vlees opvallend donker is. "Het heeft de kleur van wild, mede omdat de haantjes zo mager zijn."

Bio-productverkiezing
St. Hendrick doet met de kip grillworst met Bastiaansen kaas mee aan de verkiezing Biologisch product van het jaar 2022. De winnaars van deze verkiezing worden tijdens de Biokennisweek in januari bekendgemaakt.

Voor meer informatie:
Henk van Oers
Deli Harmony
De Hootkamp 6
5321 JT Hedel
073 599 5683
h.v.oers@deliharmony.nl 
www.deliharmony.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven