Tim Moerman, Loverendale - Ter Linde

"Biodiversiteit is de basis van ons bedrijfssysteem"

Biodiversiteit & natuurpracht. Dat is wat je ziet bij EKO-boerderij Loverendale-Ter Linde. "Ons hele systeem is erop ingericht het zo divers mogelijk te maken," zegt Tim Moerman over de werkwijze op boerderijcamping Loverendale Ter Linde. Op zijn gemengde boerderij – die in 1926 begon als eerste biodynamische landbouwbedrijf van Nederland – brengt Tim ‘plantaardige en dierlijke energie bij elkaar’.

Het bruist dan ook van het leven op Loverendale Ter Linde, met een combinatie van fruitbomen, akkerbouw, varkens, koeien en kippen. Daarnaast staat er op het terrein een bijentuin en is Tim bezig met het opzetten van faunatorens. "Dat staat nog in de kinderschoenen," zegt hij, "maar we zijn bezig torens te maken met onderin marters, in het midden insecten en bovenin vleermuizen."

Biodiversiteit
Als EKO-boer besteedt Tim extra aandacht aan de biodiversiteit op zijn bedrijf. "We proberen de “bloeiboog” zo lang mogelijk te maken," vertelt hij. "Zodat er van het vroege voorjaar tot het late najaar bloeiende planten en bomen op het bedrijf staan. We zaaien bijvoorbeeld in de grasbanen in de boomgaard bloemstroken in. Zo blijven bijen en andere bestuivers in de buurt."

Natuurlijke vijanden
Die biodiversiteit is ook belangrijk omdat voor een fruitteler ziekten en plagen voor extra uitdagingen zorgen. "In onze akkerbouw doen we aan gewasrotatie," legt Tim uit. "We wisselen af zodat niet ieder jaar ziekten op dezelfde stukken grond ontstaan. Maar een fruitboom blijft veertig jaar staan. De ziekten en plagen die daar ontstaan, krijgen zo volop kans zich door te ontwikkelen. Dus proberen we de biodiversiteit zodanig op te krikken dat we ook roofinsecten en natuurlijke vijanden een schuilplek geven. Op die manier is het bijvoorbeeld gelukt om de perenbladvlo tot een beheersbaar probleem te maken. Een systeem creëren dat in evenwicht is: dat is waar het uiteindelijk om gaat." 

Voor meer informatie:

www.loverendaleterlinde.nl en www.eko-keurmerk.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven