"Consumenten moeten meer gezonde snackopties ter beschikking krijgen"

Amara Bars worden allemaal biologisch

Tholen - Bahar Green stond op 17 en 18 november met haar bedrijf Amara Food op de Nordic Organic Food Fair. Daar presenteerde ze haar vegan proteïnerepen, de Amara Bars. Amara Food is sinds mei 2021 Skal-gecertificeerd. Twee van de drie repen zijn biologisch: Vegan Peanut Butter en Vegan Cocoa Hazelnut. De Vegan Berry is nog niet biologisch, maar Bahar geeft aan dat ze ook deze reep biologisch aan wil gaan bieden. "Ik werk momenteel aan dit recept om het ook biologisch te maken."

Bahar Green tijdens de Nordic Organic Food Fair

Amara Bars zijn een combinatie van dadels, noten, notenboter en plantaardige eiwitten. "Dadels worden beschouwd als voedingsmiddelen met een lage glycemische index, die de bloedsuikerspiegel reguleert en schommelingen in de bloedsuikerspiegel voorkomt. En noten hebben verschillende voordelen voor de menselijke gezondheid", vertelt Bahar daarover.

Istanbul, New York en Amsterdam
Bahar komt oorspronkelijk uit Istanbul en woont inmiddels al weer 7 jaar in Amsterdam. Haar man komt uit de VS en werkt voor een Amerikaans energiebedrijf. Toen dit bedrijf besloot hun zakelijke verplichtingen in Turkije te beëindigen zijn Bahar en haar man in Amsterdam komen wonen. Haar persoonlijke achtergrond is patisserie en voedselproductie. Na het behalen van haar bachelor in Ankara studeerde ze 'Pastry and Baking Arts' in New York. Daarna werkte ze in de keukens van verschillende hotels en restaurants, waar ze kennis en ervaring heeft opgedaan over smaken, texturen en culturen.

Omslag na geboorte Amara
Het Amara-project, zoals ze het zelf noemt, is 3 jaar geleden begonnen in haar thuiskeuken. "Niet lang nadat onze dochter Amara geboren werd, is mijn leven totaal veranderd. Ik werd bewuster van wat we eten en begon te sporten. Op dat moment begon ik de proteïnerepen en snackrepen te eten die op de markt verkrijgbaar waren. Maar ik was erg teleurgesteld over de smaak en textuur. Dus besloot ik thuis hiermee aan de slag te gaan, in eerste instantie voor mezelf en voor mijn gezin. Ik mengde mijn kennis over voedselbereiding met ingrediënten van goede kwaliteit. Hierop kreeg ik heel goede feedback van mijn vrienden en familie en ook van de mensen in de sportschool. Ik wilde een product maken dat zo min mogelijk schadelijk is voor ons en ook voor het milieu en onze omgeving."

Capaciteit voor 10.000 repen per dag
In 2018 verhuisde Bahar naar Kitchen Republic. Dit is een bedrijf in Amsterdam dat keukenruimtes verhuurt aan start-ups. Daar begon ze met het produceren en verkopen van zo vers mogelijke proteïnerepen. Bahar: "Mijn initiële en ideale doel was om verse repen te kunnen produceren en verkopen. Maar door de vraag naar een langere houdbaarheid heb ik besloten om te investeren in een faciliteit waar ik in grotere hoeveelheden kan produceren en de producten op de juiste manier kan verpakken voor een langere houdbaarheid. Momenteel beschik ik over mijn eigen faciliteit met de capaciteit om 10.000 repen per dag te produceren."

"Producenten moeten deel uitmaken van verandering"
Ze heeft een duidelijk doel voor ogen met Amara Food: "Ik wil een gezonder snackalternatief bieden dat duurzaam, lekker en voedzaam is. De markt voor snackrepen is één van de snelst groeiende markten in de voedingsindustrie en zal naar verwachting met 4,8% groeien tot 2025. Er is een grote vraag naar biologische en duurzame snackopties, snacks voor onderweg en tussendoortjes. Mensen worden zich meer en meer bewust van het voedsel dat ze consumeren, vooral de jongere generatie. We evolueren wereldwijd naar gezondere gewoonten en een meer zuivere levensstijl. Ik vind dat wij als producenten deel moeten uitmaken van deze verandering en producten moeten aanbieden die bij deze nieuwe levensstijl passen."

Meer voedzame tussendoortjes
Amara Bar is een concept voor tussendoortjes. Bahar: "Het is de perfecte snack tussen maaltijden door, ontbijt en lunch of lunch en diner. De repen bevatten slechts 155 kcal en zijn 40 gram, wat net genoeg is om 2 uur door te gaan en te voorkomen dat we te veel snacken of te veel eten nadat we onszelf de hele dag hebben uitgehongerd. Consumenten moeten onderweg meer gezonde snackopties ter beschikking krijgen. Dit kan alleen gebeuren als producenten en leveranciers samenwerken en producten van goede kwaliteit aanbieden die goed zijn voor ons en ons milieu. Daar draag ik graag een steentje aan bij."

Voor meer informatie:
Bahar Green
Amara Food
06 43926980
bahar@amarafood.com 
www.amarafood.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.