Jan Plagge, IFOAM Organcis Europe:

"Verduurzaming van landbouw reduceren tot eigenschappen of specifieke plantengenen is een simplistische benadering"

"De verwachtingen ten aanzien van nieuwe veredelingstechnieken zijn onrealistisch en gebaseerd op veronderstellingen. Ook leiden ze de aandacht af van de systeemverandering die nodig is om echte duurzaamheid in de landbouw te bereiken." Dat zei IFOAM Organics EU voorzitter Jan Plagge tijdens het online event dat de Europese Commissie vorige week organiseerde.

Gebruik van nieuwe veredelingstechnieken zoals Crisp/Cas9 is niet toegestaan in Europese biologische verordening, aangezien zij leiden tot genetisch gemodificeerd organismen, ofwel GMO, zoals het Europees Hof oordeelde.

"De landbouw op weg helpen naar duurzaamheid is essentieel, maar het reduceren tot eigenschappen of specifieke plantengenen is een simplistische benadering die gelijk staat aan een greenwashing exercitie. Een eigenschap maakt een voedselsysteem niet duurzaam. Je kunt duurzaamheid niet reduceren tot oplossingen en eigenschappen die maar uit één component bestaan. Biologische landbouw focust op systeemgebaseerde oplossingen die nu al beschikbaar zijn om landbouw klimaatbestendig te maken en biodiversiteit en bodem te beschermen."

Volgens Jan Plagge kunnen we de crisis rond biodiversiteit en klimaatverandering niet het hoofd bieden zonder het voedselsysteem te veranderen. "We hebben een circulaire landbouw en een verandering van dieet nodig. De biologische landbouw focust op reeds beschikbare systeemgebaseerde oplossingen om duurzaamheid en veerkracht na te streven."

Bron: Twitter IFOAM Organcis Europe


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.