Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BÖLW reageert verheugd op plannen in regeerakkoord

Duitse coalitie gaat voor 30 procent biologisch in 2030

Gisteren presenteerde de Duitse coalitiepartijen SPD, Bündnis 90/Die Grünen FDP hun regeerakkoord. Daarin stuurt de coalitie onder meer aan op 30 procent biologische landbouw in 2030. Duitse biologische koepelorganisatie Bund Ökologische Lebensmittelwirtschaft (BÖLW) reageert tevreden op dat voornemen.

Van durven naar doen
"Met 30% organisch tegen 2030, durven de coalitiepartijen meer vooruitgang te boeken. Durven' moet nu 'doen' worden", aldus bestuursvoorzitter Tina Andres. "Met biologische landbouw stuurt de nieuwe regering aan op landbouw die geschikt is voor kleinkinderen, klimaatvriendelijk en gezond. Dat is goed. Niet alleen omdat Duitsland zo de doelstellingen van Europa's Green Deal uitvoert en de aanbevelingen van de Commissie voor de toekomst van de landbouw opvolgt. Het is vooral goed omdat duurzame bedrijven, van boerderij tot de detailhandel, met biologische landbouw goede economische vooruitzichten hebben - en biologische landbouw is tegelijk het systeem waarmee biodiversiteit, klimaat, water en bodem op een kosteneffectieve en beproefde manier kunnen worden beschermd. Het feit dat de regering over de hele waardeketen nadenkt en zich voor het eerst op een voedselstrategie concentreert, werpt ook vruchten af in de zin van meer vooruitgang."

30 procent moet terugkomen in de hele keten
Peter Röhrig, uitvoerend directeur BÖLW, vult aan dat het belangrijk is dat het percentage van 30% terugkomt in de gehele keten. 30% voor investering in de omschakeling van bedrijven, 30% biologisch in de gemeenschappelijke catering, 30% in onderzoek en opleiding, 30% van de personeelscapaciteit in de betrokken ministeries en overheden bijvoorbeeld. "Dit alles heeft een goed plan nodig. Wij zijn dan ook verheugd over het feit dat de federale regering een biologische strategie voor de toekomst voor de gehele waardeketen lanceert. De toekomstige strategie moet alle relevante onderwerpen bestrijken, van landbouwbeleid en catering buitenshuis tot duurzame economische bevordering, ontwikkelingssamenwerking en veredeling. De biologische doelstelling zal ook alleen worden gehaald als alle maatregelen en investeringen van de hele federale regering de 30%-doelstelling ondersteunen en elkaar niet tegenwerken."

Tina Andres zegt dat de biologische sector haar steun uitspreekt voor de Duitse regering bij het creëren van een goede biologische strategie voor de toekomst. "Een strategie die door middel van een samenhangend beleid een klimaatvriendelijke productie mogelijk maakt die geschikt is voor kleinkinderen. Omdat het dringend noodzakelijk is ecologie en economie met elkaar te verzoenen, vooral wat landbouw en voedsel betreft."

Publicatiedatum: