Peter Röhrig, BÖLW: "In diskrediet brengen van 50.000 bio-landbouwbedrijven absoluut ongepast"

Die Zeit beschuldigt biologische landbouwbedrijven van bedrog

"Bedrijven die in Duitsland biologische goederen telen, proberen systematisch de biologische wetten te omzeilen. Ze rommelen met hun producten en proppen dieren in te krappe stallen." Dit blijkt uit onderzoek van het weekblad Die Zeit, dat ongeveer 500 niet eerder gepubliceerde documenten heeft geanalyseerd. Deze rapporten en statistieken van verschillende Duitse deelstaatinstanties geven inzicht in ruim 2.000 van de ongeveer 50.000 biologische landbouwbedrijven in Duitsland. Ze laten volgens Die Zeit zien hoe biologische ondernemers 'de boel belazeren'. De documenten zijn afkomstig van autoriteiten die toezicht houden op particuliere controle-instanties, die ten minste eenmaal per jaar controleren of biologische landbouwbedrijven zich houden aan de regels van de EU-verordeningen. In een eerste reactie op de publicatie noemt BÖLW het 'absoluut ongepast' dat er hiermee 50.000 biologische landbouwbedrijven fundamenteel in diskrediet zijn gebracht.

Volgens Die Zeit kopen landbouwbedrijven fruit, groenten, graan, wijn, planten, voedergewassen en varkens en koeien van conventionele bedrijven om ze vervolgens als biologisch op te geven. Boerderijen, bakkerijen en restaurants mengen conventionele producten met biologische producten, en verkopen alles als 'biologisch'. Boeren stoppen veel te veel kuikens in hun schuren. Koeien worden vastgebonden in stallen in plaats van ze te laten grazen. Stallen zijn vuil, dieren worden ziek en de sterfte is onnodig hoog. Volgens het onderzoek gaat het om alle sectoren van de zogenaamd biologische handel: zowel individuele landbouwbedrijven als restaurants, bakkerijen en ondernemers die groenten en fruit verpakken in abonnementsboxen. Het gaat ook om landbouwbedrijven die hebben toegezegd niet alleen de biologische wetgeving na te leven, maar ook de nog strengere voorschriften van Bioland, Naturland of Demeter.

BÖLW oneens met conclusies
"Biologisch voedsel staat voor een belofte: het moet gezonder zijn, en het moet goed zijn voor het milieu en het welzijn van de dieren." Zo  begint Kunze haar artikel. En inderdaad, biologische voeding maakt deze belofte over het algemeen waar. Waar dat niet het geval is, wordt dat aan het licht gebracht door controles. Uit deze inspectieverslagen citeert de redacteur individuele, concrete overtredingen, en concludeert dat deze inspecties over het algemeen falen.

"Het feit dat er 50.000 biologische landbouwbedrijven fundamenteel in diskrediet zijn gebracht, is absoluut ongepast", zegt Peter Röhrig, uitvoerend directeur van de Federatie van de biologische levensmiddelenindustrie (BÖLW). De biologische landbouw is het strengst gecontroleerde segment binnen de landbouw en de levensmiddelenindustrie. Röhrig benadrukt: "Wie zo streng controleert, zal misstanden vinden. En die worden dan natuurlijk ook bestraft." Biologische landbouwbedrijven worden gemiddeld 1,3 keer per jaar geïnspecteerd.

"De biologische sector is er grotendeels in geslaagd om op productieve wijze goed voedsel te produceren en tegelijkertijd op verantwoorde wijze om te gaan met elementen zoals een vruchtbare bodem, biodiversiteit of lucht- en waterkwaliteit", aldus Röhrig. De wetenschap toont keer op keer aan dat biologische landbouw als systeem duidelijke en meetbare voordelen biedt op het gebied van milieu- en hulpbronnenbescherming.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.