Handtekeningen aangeboden aan ministerie van BZK

Meer dan 100.000 Nederlanders steunen burgerpetitie ‘Red bijen en boeren’

Een miljoen. Zoveel handtekeningen had de burgerpetitie ‘Red bijen en boeren’ nodig opdat de Europese Commissie het initiatief zou behandelen. En dat is gelukt. Er werden in alle lidstaten zelfs 1,2 miljoen handtekeningen opgehaald. Daarvan komen er 102.228 uit Nederland. Velt, Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren heeft die woensdag aangetekend naar het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gestuurd. ‘Het is mooi om te zien hoe de burger resoluut kiest voor een ander voedselsysteem’, zegt Velt-medewerkster Yacine Ryckebusch.

De aangetekende brief met handtekeningen is onlangs naar de post gebracht. Zender is Velt, ontvanger het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het doel? Het Europese burgerinitiatief ‘Red bijen en boeren’ in de kijker zetten. "Het initiatief vraagt aandacht voor de afnemende biodiversiteit", legt Yacine uit. ‘Met enkele concrete maatregelen, zoals de aanplant van bijvriendelijke bomen en hagen rond landbouwgebieden, willen we die weer op peil brengen. Daarnaast pleiten we voor een uitfasering van synthetische pesticiden en willen we dat de boeren bij de omschakeling voldoende ondersteuning krijgen."

Sterk staaltje burgerparticipatie
Om gehoor te krijgen bij de Europese Commissie moest het initiatief een miljoen handtekeningen verzamelen. Ook was er een handtekeningendrempel die minstens zeven Europese lidstaten moesten halen. Beide voorwaarden zijn ingelost: elf lidstaten behaalde de drempel en 1,2 miljoen burgers ondertekenden de petitie. België en Nederland scoorden daarbij ontzettend goed. In België werden 83.680 handtekeningen opgehaald en in Nederland 102.228, wat 500 procent meer is dan nodig.

"Het is een sterk staaltje burgerparticipatie en als hub voor Nederland, Vlaanderen en Duitstalig België zijn we ontzettend trots op het resultaat", zegt Yacine. "Belgen en Nederlanders hebben massaal hun stem laten horen voor een ander model van voedselproductie en de Europese Commissie moet nu wel luisteren. De volgende stap is dat elke lidstaat de handtekeningen verifieert. Van het verdere verloop houden we de burgers graag op de hoogte."

Voor meer informatie over het burgerinitiatief ‘Red bijen en boeren’: www.doehetzonder.nu


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven