Estelle Seïté - Ty Coz ​​Farm, Frankrijk

"De afzet van bio-wintergroenten is traag van start gegaan"

De Franse teler en leverancier van 100% biologische groenten, Ferme Ty Coz, biedt een breed aanbod aan seizoensgebonden biologische producten, zowel geteeld op het open veld (asperges, broccoli, wortel, kool) als in folietunnels (sla, groenten, komkommers, tomaten, aardbeien).

Ferme Ty Coz maakt het aanbod compleet met 100% biologische groenten van andere lokale telers die zijn geteeld volgens dezelfde specificaties. Het bedrijf zit momenteel midden in het wortelseizoen en start binnenkort met het veldslaseizoen.

Twee weken vertraging voor de veldwortelen
Het wortelseizoen begint normaal gesproken eind juni, maar begon dit jaar pas half juli, twee weken later. “Het seizoen begon niet zo goed. Als gevolg van een aantal opeenvolgende slechte weersomstandigheden, waaronder de vele regenbuien en daardoor een teveel aan water en een gebrek aan zon, wist onkruid zich namelijk snel te vermenigvuldigen. De tijd die moest worden besteed aan het handmatig wieden nam hierdoor met 25% toe. Daarnaast is de markt door de vele nieuwe biologische producties dit jaar zeer competitief.”

Foto aangeleverd door Ferme Ty Coz

Een gecompliceerde markt
“De afzet verloopt rustig, de markt is dit jaar heel bijzonder. Wortelen worden meestal vanaf het begin van het seizoen geconsumeerd, vooral aan het begin van het nieuwe schooljaar. Dit jaar zijn de opbrengsten in heel Frankrijk verder vrij groot en proberen telers – om eventuele verliezen zo veel mogelijk te voorkomen – hun wortelen zo snel mogelijk af te zetten.”

“Laten we hopen op koude temperaturen”
Ferme Ty Coz ​​teelt behalve wortelen ook veldsla, die tot half april met de hand wordt geplant en geoogst. De oogst is al begonnen. “Veldsla is een groente die bij milde temperaturen heel snel groeit en bij lage temperaturen heel langzaam groeit. Als het gaat om de vraag, is de situatie precies omgekeerd. Consumenten eten in de winter vaak veldsla, terwijl milde temperaturen bij hen nostalgie oproept en maakt dat ze zomergroenten willen eten.”  

Over Ferme Ty Coz
Ferme Ty Coz, wat 'oud huis' betekent in het Bretons, is een familiebedrijf, gelegen in de Ceinture dorée, de gouden gordel, een regio die bekend staat om de rijke en vruchtbare gronden. Het bedrijf, oorspronkelijk gerund door Guenaël en Anne, de eerste generatie, is in 1996 overgeschakeld van conventionele teelt naar biologische.

Het teeltbedrijf wordt op dit moment gerund door de tweede generatie, Julien, Eric, Tanguy, Lisa en Estelle die ook het in 2015 opgerichte commerciële bedrijf runt. Het teeltbedrijf levert groenten aan groothandels, onafhankelijke winkels en supermarkten in Frankrijk en een aantal andere landen binnen Europa. Ferme Ty Coz verkoopt bovendien rechtstreeks vanaf het bedrijf aan een aantal particuliere klanten.

Ty Coz ​​was dit jaar voor het eerst aanwezig op de Natexpo-beurs in Parijs

Voor meer informatie:
Ferme Ty Coz
Ty coz Kerisnel - 29250 Saint Pol De Léon                  
02 98 79 73 61
contact@fermetycoz.fr 
www.fermetycoz.fr    


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven