Risicoanalyse vogelgriep (HPAI) opgeschaald naar zeer hoog

Het risico voor de Nederlandse commerciële pluimveehouderij om besmet te raken met hoog pathogene aviaire influenza (HPAI) wordt ingeschaald als zeer hoog. Dit staat in de risicoanalyse 'Rapid Risk Assessment' van Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) van november 2021.

HPAI H5N1 virus in wilde vogels en pluimvee in Nederland
Rusland meldde in september 2021 de vondst van HPAI H5N1 virus in wilde vogels en daarna ook in pluimvee. Vervolgens werd HPAI H5N1 virus aangetoond in dode en/of levende wilde vogels in Finland, Denemarken en Duitsland. Vanaf half oktober 2021 is er ook HPAI H5N1 virus aangetoond in dode wilde vogels in Nederland: een grauwe gans die is gevonden in Bilthoven, een knobbelzwaan in Olst en een zilvermeeuw in Hallum. Daarnaast zijn er HPAI H5Nx virussen aangetoond in wilde vogels in Nederland: een grauwe gans gevonden in Spaarndam, een knobbelzwaan in Zoeterwoude, een tureluur in Hallum en een brandgans op Ameland.

Op 26 oktober 2021 werd er HPAI H5N1 virus gedetecteerd op een uitloop-leghennenbedrijf in Zeewolde (Flevoland). Vier dagen later volgde een detectie op een vleeskuikenbedrijf in Grootschermer (Noord-Holland). Ook is er HPAI H5N1 virus gedetecteerd bij pluimvee van een hobbyhouder met meer dan 50 vogels in Assendelft (Noord-Holland).

Genetische analyse heeft aangetoond dat het nieuwe HPAI H5N1 virus een andere genetische samenstelling heeft dan het HPAI H5N1 virus dat eerder in 2021 werd gevonden. Het betreft dus een nieuwe virus introductie, waarschijnlijk werd het virus in oktober door trekvogels in Nederland geïntroduceerd.

Risico pluimveehouderij ingeschat op zeer hoog
De recente vondsten van besmette wilde vogels bevestigen dat er opnieuw sprake is van een vogelgriepuitbraak onder wilde vogels in Nederland, die al wijdverspreid is over het land. Door de najaarstrek zijn er veel wilde vogels in Nederland, dit zal verder toenemen aankomende periode en de vogels zullen zich verder verspreiden over (waterrijke gebieden) in Nederland. Ook zal naar verwachting de omgevingstemperatuur verder afnemen. Beide factoren zullen bijdragen aan de transmissie van HPAI tussen vogels.

Risicorapport
Het risicorapport geeft een overzicht van de HPAI-infecties die werden gerapporteerd tussen 9 september t/m 2 november 2021. Het ingeschatte risico voor de Nederlandse commerciële pluimveehouderij om besmet te raken met HPAI is op dit moment zeer hoog, wat hoger is dan het ingeschatte risico van de vorige analyse. In september 2021 was het risico namelijk 'medium'.

Bron: Wageningen Bioveterinary Research


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.