Bio Suisse viert 40-jarig jubileum

Bio Suisse wordt dit jaar veertig - voor de vijf oprichters is dit een reden om feest te vieren en een moment om terug te kijken op vier succesvolle decennia. De Vereniging van Zwitserse Organisaties voor Biologische Landbouw (VSBLO), die op 1 september 1981 is opgericht in het kader van de vaststelling van gemeenschappelijke normen voor biologische landbouw, is inmiddels onder de naam Bio Suisse de belangrijkste organisatie voor biologische landbouw in Zwitserland. De organisatie behartigt de belangen van meer dan 7.400 biologische land- en tuinbouwbedrijven en heeft licentieovereenkomsten met meer dan 1.100 verwerkings- en handelsbedrijven. 

Overhandiging van de gegraveerde houten bank van de oprichtende organisaties FiBL, Biofarm, Bioterra, Demeter en Progana aan Bio Suisse bij haar 40-jarig bestaan, als herinnering aan hun gezamenlijke reis. (Foto: FiBL, Andreas Basler)

Biofarm, de producentenvereniging voor biologisch-dynamische landbouw, Bioterra (destijds SGBL), Progana en FiBL hebben in 1981 de Vereniging van Zwitserse Organisaties voor Biologische Landbouw (VSBLO) - thans Bio Suisse - opgericht. Ter gelegenheid van het jubileum overhandigden Hans-Ulrich Held (voorzitter van Biofarm), Bettina Holenstein (co-directeur van Demeter), Martina Siegrist (hoofd van Bioterra), Kurt Zimmermann (directeur van Progana) en Knut Schmidtke (directeur van FiBL Zwitserland) in Basel een geschenk aan Bio Suisse en stonden zij samen stil bij de historische mijlpaal van de Zwitserse biologische beweging.

Verschillende groeperingen kwamen samen
Tot de oprichting van de VSBLO waren er in Zwitserland talrijke biologische groeperingen die nauwelijks met elkaar in contact stonden en niet gezamenlijk hun beweging in de politieke arena bepleitten. Alleen de ontwikkeling van gemeenschappelijke richtsnoeren bracht de verschillende bewegingen samen. Op dat moment waren de biologische adviseur van de FiBL, Otto Schmid, die al vele jaren bij dit proces betrokken was, en Werner Scheidegger, als eerste voorzitter van de VSBLO, erbij betrokken. Nu kijken ze met trots terug op de ontwikkeling: "De gemeenschappelijke normen die van 1976 tot 1980 werden opgesteld, brachten de verschillende biologische groeperingen samen en resulteerden in 1981 in een sterke vereniging die de biologische beweging in Zwitserland en ook internationaal een noodzakelijk en voorheen onbestaand gewicht gaf," zegt Otto Schmid.

Ook Bettina Holenstein, co-directeur van Demeter, benadrukte in haar toespraak het belang van de cohesie van de biologische beweging: "De vijf oprichtende organisaties streefden veertig jaar geleden, net als vandaag, een gemeenschappelijk doel na: de biologische landbouw in Zwitserland versterken. We mogen er trots op zijn dat Bio Suisse zich heeft ontwikkeld tot een sterke motor van dit doel en dat we ons samen blijven inzetten voor de biologische landbouw."

Voor meer informatie: www.bio-suisse.ch


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven