Biologische markt in Polen: prijsgericht maar veelbelovend

De Poolse markt voor biologische producten is vrij klein, maar goed ontwikkeld. Het grootste obstakel om de verkoop in deze segmenten te vergroten is de prijsstelling. Er zijn ook enkele productcategorieën die in Polen worden gemist. Dat waren de belangrijkste bevindingen van een webinar over de biologische markt in Polen.

Productie
Anderzijds is Polen een belangrijke leverancier van biologisch zacht fruit voor de EU. Het is nu al een van de belangrijkste leveranciers voor de EU-markt. De reden achter dit succes is de noodzaak om met de hand te oogsten en de arbeidskosten in Polen zijn nog steeds lager in vergelijking met de andere EU-landen. Ook de natuurlijke omstandigheden in Polen met een mild droog klimaat en zure en zandige bodems maken van Polen een belangrijke producent van zacht fruit. Andere belangrijke producten die in Polen kunnen worden aangekocht, zijn boekweit en granen. Ook Pools appelconcentraat dat een zure en daardoor een betere smaak heeft, wordt vaak gezocht door de buitenlandse kopers. Heel vaak gaat ingevroren biologisch materiaal naar het buitenland, en komt het als merk terug. De markt voor fruit is groter, Polen is één van de grotere producenten in de productie van zachtfruit. De belangrijkste bestemmingen van Poolse biologische goederen zijn Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. 

Kant-en-klare maaltijden worden gemist
Ook al is de markt in Polen al goed ontwikkeld, er zijn nog steeds producten die de Poolse consumenten (en producenten) missen en waarnaar zij op zoek zijn. Bijna alle sprekers noemden kant-en-klare, vooraf bereide maaltijden, die snel kunnen worden geconsumeerd, maar toch gezond zijn. Verder is biologisch vlees van goede kwaliteit in Polen ook een aandachtspunt, evenals vers brood. Voor producenten is biologisch zaad en jonge planten soms een uitdaging, hoewel er op de Poolse markt zaadbedrijven zijn (zoals Bejo Zaden), die biologisch zaad in hun aanbod hebben. Andere producenten hebben een tekort aan diervoeders en biologische stikstofmeststoffen.

Bron: Agroberichten Buitenland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven