Helien Verhagen, East4Fresh:

"De komende jaren gaan we de Portugese teelt van biologische zoete aardappelen verder opschalen"

Tholen - Naast de conventionele aanplant heeft East4Fresh de biologische teelt van zoete aardappelen in Portugal flink opgeschroefd. "We zijn gestart met 5 hectare, maar willen volgend jaar richting de 25 hectare biologische zoete aardappelen. Dan hebben we een volume van wel 600.000 kg tot onze beschikking", vertelt Helien Verhagen.

"De eerste biologische teelt is succesvol verlopen. De opbrengst van de bio-teelt is weliswaar iets lager dan gangbaar en je hebt wat meer last van insectendruk, maar we hebben voor het eerste jaar een mooi product tot onze beschikking, al zijn de volumes nu nog beperkt", vertelt Helien. "Ook voor de biologische teelt werken we met de oranjevlezige variëteit Bellevue. Dit ras is mooi, helder van kleur en zachter en daardoor makkelijker te verwerken. We krijgen van onze retailklanten terug dat deze variëteit beter verkoopt dan de andere zoete aardappelen die op de markt verkrijgbaar zijn."

De afzet van de zoete aardappelen loopt goed. Net als heel Zuid-Europa ligt de gemiddelde opbrengst per hectare in Portugal wat lager door het slechte voorjaar. "De Spaanse zijn nagenoeg van de markt af en er is nog wat Egyptisch product op de markt is, maar zodra dat aanbod van de markt is, zal de markt traditiegetrouw nog wel verder stijgen", verwacht Helien. East4Fresh heeft dit jaar opnieuw zo'n 160 hectare zoete aardappelen aangeplant in Portugal. De zoete aardappelen worden geteeld in een gebied tegen de Algarve en onderscheiden zich daarnaast met het IGP-keurmerk vanwege de beschermde oorsprongsbenaming. Naast de Portugese zoete, aardappelen betrekt het bedrijf ook zoete aardappelen vanuit Zuid-Afrika.

De grootste afzetmarkt voor East4Fresh is de Duitstalige markt, aangevuld met de Nederlandse retail. "Vorig jaar is onze afzet met 25-30% gegroeid en we verwachten die lijn dit jaar door te zetten. Verder richten we ons volop op de verdere verwerking van de zoete aardappelen. Zo ontwikkelen we momenteel bloem van zoete aardappelen. Deze bevatten veel proteïne en zijn dus erg gewild bij de sportschooltypes. Ook zijn we momenteel bezig met de ontwikkeling van een magnetronverpakking voor zowel de biologische als gangbare zoete aardappelen", vertelt Helien. 

East4Fresh voorziet de retailers in elke gewenste verpakking, zoals EPS, maar ziet de laatste tijd vooral vraag naar de plasticvrije kartonnen 750 grams-retailverpakking met 3 à 4 middelgrote zoete aardappels op een schaaltje. "Plasticreductie is een hot item bij onze klanten. In Frankrijk zijn de plastic AGF-verpakkingen zelfs verboden. We verwachten dan ook hoge ogen te gooien met deze plasticvrije verpakking", besluit Helien.

Voor meer informatie:
Helien Verhagen
East4Fresh
+31 (0)6 83 24 46 61
helien@east4fresh.nl  
www.east4fresh.nl  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven