Ruben Exterkate over omschakeling naar biologisch:

Heeft de Nederlandse varkenshouderij toekomst?

De helft van de varkenshouders in Duitsland gaat stoppen binnen 10 jaar. Hoe komt dit en wat betekent dit voor de Nederlandse varkenshouderij? In de Boerenverstand Podcast werd die vraag gesteld aan een aantal Nederlandse varkenshouders en unaniem werd verteld dat wij, helaas, hetzelfde kunnen verwachten in Nederland.

Varkenshouders opereren in een wereldmarkt, waarbij ze het ene jaar bergen kunnen verdienen vanwege hogere vraag uit landen die te maken hebben met varkenspest, maar er zijn ook jaren waarbij varkenshouders onder kostprijs moeten leveren. Daarnaast ervaren zij toenemende druk vanwege eisen vanuit duurzaamheid en dierenwelzijn, wat het lastiger maakt te concurreren op een globale markt waar de laagste kostprijs wint.

Betekent dit dat wij in de toekomst ons varkensvlees uit bijvoorbeeld China moeten importeren? Welke toekomst is er eigenlijk voor Nederlandse varkenshouders die wel door willen?

In deze podcast komt varkenshouder Ruben Exterkate aan het woord. Hij heeft een enorme transitie gemaakt waarbij hij een aantal jaar geleden plannen maakte voor opschaling naar 3000 varkens, naar nu een compleet biologische bedrijfsvoering met 200 zeugen en 800 vleesvarkens. Ruben legt uit dat hij dankzij De Groene Weg voorzien is van distributie tegen een vaste prijs en dat het werkplezier er zeker niet minder van is geworden.

Klik hier om te luisteren naar hoe Ruben deze omschakeling heeft gemaakt en wat dat heeft betekend voor zijn bedrijf.

Bron: Boerenverstand 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven