Het Voedingscentrum beveelt de consumptie van rozijnen aan als gezond tussendoortje voor kinderen vanaf één jaar, passend binnen de Schijf van Vijf. Maar uit analyse van niet door de NVWA gepubliceerde metingen blijken rozijnen misschien helemaal niet zo gezond te zijn. Onderzoek van voedselwaakhond Foodwatch toont echter aan dat dat rozijnen in toenemende mate zwaar vervuild zijn met bestrijdingsmiddelen — tot wel 30 soorten per meting. Uit het onderzoek blijkt dat op biologische rozijnen vrijwel geen residuen werden gevonden.
Foodwatch stelt dat de huidige regelgeving houdt geen rekening met mengseltoxiciteit en roept de politiek op nu voorzorgsmaatregelen te nemen met betrekking tot de stapeleffecten van meerdere bestrijdingsmiddelen. Daarnaast vraagt Foodwatch supermarkten om uit voorzorg een maximum van vijf chemische gewasbeschermingsmiddelen per product te hanteren. Aldi en Lidl hanteren deze eis vooralsnog alleen voor hun fruit; bij Ahold Delhaize ligt de eis op maximaal drie middelen voor vers groente en fruit. Deze eisen zouden ook moeten gelden voor onder andere producten zoals gedroogde rozijnen, stelt Foodwatch. Ook kan een maximale opvulling van 33% van de MRL gehanteerd worden, zoals Lidl al doet. Producten die niet aan deze eisen voldoen moeten uit de schappen worden geweerd. Met betrekking tot rozijnen raadt Foodwatch consumenten aan om vooralsnog alleen biologische rozijnen te kopen.
Bron: Foodwatch