Christian Kaufmann, Naturkost Schramm Import-Export:

"Goede start van het Spaanse citrusseizoen"

Naturkost Schramm Import-Export importeert sinds meer dan dertig jaar verse biologische groenten en biologisch fruit uit Spanje, Frankrijk, Marokko en Zuid-Duitsland. Directeur Christian Kaufmann deelde ons mee dat hij zijn producten uitsluitend aan de gespecialiseerde handel en bio-supermarkten verkoopt. We spraken echter ook met hem over bepaalde rassen evenals over de actuele markttrends die hij ziet.

Wrijvingsloze citrusimport uit Spanje
"Onze sinaasappelen, clementines, grapefruit en citroenen nemen we uit de Spaanse regio's Valencia en Andalusië af. Enkele jaren geleden hadden we parallel hieraan ook nog Marokkaanse producten in het aanbod, inmiddels echter niet meer. Met de Spaanse producten hadden we wat formaat, aanbod en verpakkingen betreft tot nu toe geen enkele problemen", zegt Christian. 

Verder looft de directeur ook de logistiek uit Zuid-Spanje: "Dat de overeengekomen producten ook op tijd naar Duitsland komen, kon ons tot nu toe steeds gegarandeerd worden. Natuurlijk waren er in het afgelopen jaar hier en daar vanwege het personeelstekort bij sommige bedrijven ook problemen. Maar de situatie heeft zich wat dat betreft weer enigermate genormaliseerd."

Zwakker seizoen in Italië
De vraag is dit jaar relatief goed, vooral ook omdat de hoofdconcurrentie uit Italië dit jaar zwakker is, aldus Christian: "Normaal gesproken zijn we aan het begin van het seizoen bijzonder sterk met sinaasappelen, clementines en citroenen uit Spanje vertegenwoordigd, daarna domineren de Italiaanse producten de markt. Dit jaar hebben we wederom een uiterst goed verkoopniveau, aangezien de concurrentie uit Italië dit jaar nauwelijks bemerkbaar was."

De eerste clementines werden eind september geoogst en verkocht. "Dat is echter eigenlijk te vroeg. Men merkt ook dat het seizoen pas in de afgelopen twee weken echt goed van start is gegaan, aangezien de clementines tot dan ofwel nog te zuur waren, of niet sappig genoeg waren. Maar sinds eind oktober zijn de clementines van goede kwaliteit."

Verkoop van september tot en met juli
Het seizoen begint met het ras Navelina, gevolgd door Navel Lane Late en aansluitend Valenicalate. "Er is weliswaar geen bijzondere vraag naar bepaalde rassen, maar wel naar bepaalde telers. Sinaasappelen in Sevilla bijvoorbeeld dragen niet dezelfde smaak als die uit Valencia of Murcia."

"We kunnen sinaasappelen bijna het gehele jaar door verkopen. In het afgelopen seizoen konden we de sinaasappelen tot begin juli aanbieden en al in september met het nieuwe seizoen beginnen. De grootste hoeveelheid wordt echter van november tot en met april verkocht. Zodra vanaf mei het eerste steenfruit uit Spanje op de markt komt, neemt ook de afzet van citrus duidelijk af."

Trends: grotere maten en kartonnen dozen
Voor Christian is duidelijk te herkennen dat er bij de sinaasappelen nu meer vraag is naar grotere formaten. Christian verbaast zich echter over één ding: "Terwijl de meesten in de groenten- en fruitbranche hun producten in herbruikbare kratten van IFCO of EPS willen leveren, wordt er in de sinaasappelenhandel nog steeds ingezet op kartonnen dozen. Ik kan me voorstellen dat dit er ook aan ligt dat op de dozen logo's en verdere details aangebracht kunnen worden, wat de verkoop in deze vorm aantrekkelijker maakt. Vooral omdat er ook geen adequate vorm krat bestaat waar de sinaasappelen zo goed in passen als in kartonnen dozen." De sinaasappelen worden los per 10 kg verkocht.

Voor meer informatie:
Christian Kaufmann
Naturkost Schramm Import-Export GmbH 
Industriestraße 5 a
D-77767 Appenweier, Duitsland
+49 (0) 7805 9668-20
info@schramm-naturkost.com  
www.schramm-naturkost.com  


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.