Duizenden telers in Oeganda aan de slag met biologische teelt van chiazaad

Berrico FoodCompany is in een samenwerkingsverband een nieuw project gestart voor biologisch chiazaad in Oeganda. Het project heeft impact op kleinschalige biologische landbouw in het land en er zijn ruim 20.000 telers bij betrokken. 

Er zijn jaren van voorbereiding aan vooraf gegaan. "Wat dit project uniek maakt, is dat de telers de grondstoffen om chia te planten in bruikleen krijgen en een extra stimulans krijgen voor hun deelname aan biologische landbouw", legt Rosita Chang uit. “Dit project heeft het potentieel om een van de meest samenhangende projecten te worden ooit in de Afrikaanse biologische landbouw en wij zijn er trots op hier deel van uit te maken. Het project krijgt de volledige steun van de lokale overheid." 

Eerste oogst in december
Zelf verwacht Rosita in januari naar Oeganda af te reizen om het team daar te ontmoeten en een kwaliteitsaudit te doen als de oogst en verwerking gaande is. De telers zullen de beschikking krijgen over apparatuur voor na de oogst en ze krijgen toegang tot verzamelcentra waar de volumes en kwaliteit worden beoordeeld en afgerekend en de goede opslag van de goederen wordt gegarandeerd. Reiniging gebeurt in de hoofdstad Kampala met de nieuwste apparatuur uit Europa. Zo doende kan er een zuiverheid van 99,95% worden gegarandeerd.  

Eind december wordt de eerste oogst verwacht. Tussen februari en juli zullen de chiazaden bij Berrico in Nederland arriveren. Zowel biologische als conventionele chiazaden zijn verkrijgbaar met een optie voor warmtebehandeling om te voldoen aan de RTE-normen (ready to eat).

Vruchtbare grond
Het is niet toevallig dat het project in Oeganda wordt uitgevoerd. "De vruchtbare grond in het land is de ideale voedingsbodem voor dit project, ook omdat kruisbesmetting van chemische gewasbeschermingsmiddelen in Oeganda minder een probleem is dan in andere populaire gebieden waar chiazaad wordt geteeld. De grond die voor dit project wordt gebruikt is zuiver en vruchtbaar. Bovendien zijn de telers zich bewust van de nadelen van het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen en zij zullen uitsluitend natuurlijke methoden gebruiken om hun land te bemesten."

Het proces van planten tot oogsten zal ongeveer drie maanden duren, waarbij het grootste deel van de aanplant zal plaatsvinden rond de Westelijke Nijl. In totaal zal ruim 10.000 acres (4.000 hectare) land worden beplant waarbij elke teler ongeveer 0,2 hectare land bezit. Dat verschaft werk aan duizenden lokale telers en hun gezinnen. Verwacht wordt dat elke acre gemiddeld 200 kilogram chiazaad zal opleveren. Dit project geeft heel veel families de mogelijkheid om hun kinderen voldoende te voeden en naar school te laten gaan en om aan veilig drinkwater te komen.  

De ongerepte grond in Oeganda blijft relatief onontdekt: veel van de landbouwgrond is onderbenut en wordt slechts voor ongeveer 35% bebouwd. Dit geeft mogelijkheden voor deze nieuwe teelt en biologische landbouw in het algemeen.

Voor meer informatie:
Berrico FoodCompany B.V.
Dokweg 1
8243 PT Lelystad
+31 (0)320 266 055
info@berricofood.com
www.berricofood.com


Publicatiedatum:
© /



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter Instagram

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven