Agrico presenteert nieuwe rassen tijdens Meet & Greet

Agrico presenteerde woensdag 3 en donderdag 4 november twee nieuwe rassen tijdens een intieme Meet & Greet op haar teeltbedrijf Agrico Research in Bant.

Al jarenlang organiseert Agrico begin november een drukbezochte rassenshow om belangstellenden over de hele wereld haar meest recente kweekresultaten te presenteren. In verband met Covid-19 koos Agrico dit jaar voor een tijdelijk nieuw jasje met een Meet & Greet. In deze kleinere opzet greep Agrico de kans om haar relaties op een verantwoorde manier fysiek te ontvangen waarbij elkaar zien en ontmoeten centraal stonden.

Tijdens de Meet & Greet mochten aardappels natuurlijk niet ontbreken. In de kas bij Agrico Research werd een vijftigtal rassen uitgestald voor de bezoekers, waarbij extra aandacht uitging naar de spotlightrassen en de twee nieuwe Agrico-rassen.

Nieuw op de rassenlijst
De volgende twee nieuwe Agrico-rassen zijn dit jaar toegetreden tot de Nederlandse Rassenlijst:

Jolene
Jolene mag met recht een “Multipurpose”-ras genoemd worden. Met lang-ovale knollen en een heldere gladde schil presenteert het ras zich altijd bijzonder goed. Jolene leent zich uitstekend om eigen gemaakte verse friet te bereiden. Gebakken, gekookt of verwerkt in andere gerechten; de consument zal niet snel in het resultaat teleurgesteld worden. 

Fenna
Het ‘Next Generation’-ras Fenna is een vastkokende consumptieaardappel die met name ontwikkeld is om naast biologisch ook conventioneel geteeld te worden met minder gebruik van middelen. In 2021 was de Phytophthora-druk bijzonder hoog. Het resistentiegen van Fenna bleek dit jaar een van de sterkste te zijn en er werd dan ook nauwelijks Phytophthora-aantasting in dit ras gevonden. Ook bezit Fenna een mooie gladde schil die gemakkelijk door de consument te verwijderen is en na een juiste bereiding in diverse maaltijden smakelijk te consumeren is.

Beide rassen zijn gekweekt door Agrico Research die hiervoor de traditionele kwekersbeeldjes in ontvangst mocht nemen.

Spotlightrassen
De spotlightrassen bestonden uit de volgende drie jonge Agrico-rassen:

Chateau
Chateau is een echte Salade-aardappel waarvan er niet zoveel zijn. Het segment kenmerkt zich traditioneel door een bij voorkeur lang-ovale vorm liefst nog iets gebogen. De licht gebogen vorm wordt door de consument als kwaliteitskenmerk beschouwd voor het verkrijgen van een echte “Salat”. Het kooktype wordt gekwalificeerd met A wat voor zeer vastkokend staat. Bovendien moet het ras bezitten over een fijne celstructuur en natuurlijk over een verfijnde smaak. Salade-aardappelen horen namelijk in het hogere aardappelsegment thuis.

Twister
Twister is een ras met een bijzondere ontwikkeling. Het ras werd gekweekt op een volledig biologisch bedrijf van de heer Te Winkel. Deze kweker richtte zich op het verbeteren van Agrico’s rassenportfolio voor de biologische teelt. Phytophthora-resistentie was dan ook een must en een vroege afrijping een duidelijke plus. Beide eigenschappen zijn in Twister vertegenwoordigd en het ras werd dan ook positief ontvangen. Door het introduceren van het ‘Next Generation’ concept wekte dit ras ook belangstelling bij conventionele telers in andere landen. Bij introductie in bijvoorbeeld Italië bleek het ras over een groot opbrengstpotentieel te beschikken. Door deze resultaten nemen de afzet kansen van dit ras aanzienlijk toe.

Paradiso
Paradiso is een consumptieras geschikt voor met name de landen rond de Middellandse zee. Binnen dit segment is voor Agrico het ras Arizona momenteel de belangrijkste troef. Voor een nog grotere afzet mist dit ras echter een mooie schil en een langere knolvorm. Laat Paradiso nu net over deze twee eigenschappen bezitten waardoor er plaats is in dezelfde afzetgebieden van Arizona en dat zijn er veel.

Verbinding in stand houden
Algemeen directeur Jan van Hoogen blikt namens Agrico heel positief terug op de Meet & Greet. “De afgelopen twee jaar hebben wij de fysieke contacten met onze afnemers erg gemist”, legt Van Hoogen uit. ''Wij grepen de kans om hen te kunnen ontmoeten dan ook met beide handen aan. Verbinding met onze relaties hebben wij heel hoog in het vaandel staan. Dit was voor ons dan ook het belangrijkste doel tijdens de Meet & Greet en daar zijn we absoluut in geslaagd!''

Voor meer informatie:
Linda de Jong-Hoeksma
Agrico
Duit 15
8305 BB Emmeloord
+31 (0)527 639980
l.de.jong@agrico.nl
www.agrico.nl 
 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven