Eosta heeft de Eco-Logic Climate Change Award 2021 gewonnen voor haar samenwerking met citrusteler Groenheuwel in Zuid-Afrika (code 229 op www.natureandmore.com). Dit heeft de award-organisatie woensdag 3 november bekendgemaakt in Zuid-Afrika tijdens een feestelijke prijsuitreiking op 3 november 2021, tijdens het COP26 klimaatoverleg. Zuid-Afrika worstelt met het klimaatvraagstuk omdat het sterk afhankelijk is van steenkool, en de aanpak van Groenheuwel werkt als oplossing op twee fronten.
Eosta werkt in 2021 al twintig jaar samen met André en Madaléne Spangenberg, die op hun boerderij Groenheuwel in Augrabies sinds 2001 biologische sinaasappelen, grapefruit, mandarijnen en citroenen telen. Samen met Eosta betraden ze de Europese markt, wat een omschakeling naar bio-teelt mogelijk maakte. Eosta ziet langdurige samenwerking als belangrijk uitgangspunt om te kunnen bouwen aan een duurzamer voedselsysteem. André Spangenberg: "We zijn vereerd en danken iedereen in Europa die ons biologische citrusfruit koopt. Onthoud dat biologische landbouw beter is voor het klimaat. Op die manier kunt u bijdragen aan een duurzamere wereld."
Dubbele klimaatimpact
De samenwerking tussen Eosta en Groenheuwel is genomineerd voor de Climate Change Award omdat de biologische aanpak minder emissies veroorzaakt en meer koolstof opslaat in de bodem. Dit is een gevolg van de teeltmethode die met compost werkt in plaats van kunstmest, en die het bodemleven beschermt. Bovendien heeft Groenheuwel in 2020 2775 zonnepanelen geïnstalleerd, waarmee het bedrijf 2393 MWh aan energie produceert. Het pakhuis draait hiermee grotendeels op zonne-energie. Dit heeft in Zuid-Afrika een grote positieve impact, omdat het Zuid-Afrikaanse elektriciteitsnet voor 84% draait op steenkool.
Huidige besparing: 2,6 miljoen kg CO2 per jaar
Soil & More Impacts in Hamburg heeft berekend dat de productie van biologisch citrusfruit door Groenheuwel in 2020 ongeveer 280.000 kilogram CO2 bespaarde ten opzichte van gangbare teelt. Over twintig jaar betekent dit een totale besparing van 5,6 miljoen kilogram CO2. Sinds 2020 loopt de teller nog sneller. Samen met de besparing op het elektriciteitsgebruik, die gelijk staat aan 2,3 miljoen kilogram CO2 , wordt zo'n 2,6 miljoen kg CO2-emissie per jaar bespaard. Dit staat gelijk aan de koolstofopname van 43.000 jonge boompjes gedurende tien jaar, of het jaarlijks energieverbruik van 310 woningen (calculator). De biologische teelt heeft ook een positieve impact op bodem, water en biodiversiteit.
Teler met een sociaal hart
Volkert Engelsman, CEO van Eosta, bezoekt André en Madaléne al sinds 2001 en kent ze goed: "André heeft echt een sociaal hart. Bij het laatste bezoek nam hij mij mee naar een nieuw wijkje met mooie huisjes, tuintje, carport. Dat bleek hij te hebben neergezet voor zijn gepensioneerde werknemers. Er is ook aandacht voor sport en religie. Hij zorgt goed voor zijn medewerkers." Ook de inspraak is goed geregeld: 18 medewerkers van Groenheuwel nemen deel aan de onderneming via een samenwerkingsverband genaamd Thusano: 'samen sterk'.
Uitslag tijdens COP26
Er zijn Eco-Logic Awards toegekend in elf categorieën. Eosta feliciteert de andere winnaars van harte. Kijk voor een nadere kennismaking met de Spangenbergs op www.natureandmore.com met telercode 229. Meer info over de Eco-Logic Awards vindt u op Facebook.
Voor meer informatie over Eosta: www.eosta.com en www.natureandmore.com.