Spanje loopt nog steeds ver achter op rest van Europa in bio-consumptie

Hoewel Spanje van alle Europese landen het grootste areaal bio-teelt heeft – en wereldwijd staat het op de derde plaats – is slechts 2,4% van het voedsel op de Spaanse markt biologisch gecertificeerd. Dat is ver verwijderd van het Europese gemiddelde en mijlenver van koplopers Denemarken (12,1%), Zwitserland (10,4%) en Oostenrijk (9,3%).

Europa dringt aan op een verhoging van de bio-consumptie in Spanje, die jaarlijks gemiddeld slechts € 50 per persoon bedraagt.

Toch wijzen gegevens van het Spaanse ministerie van Landbouw op een geleidelijke toename van de bio-consumptie. In 2019 bedroeg de afzet van bio-producten € 2.363 miljoen, 8,4% meer dan in 2018.

"De toename van de binnenlandse consumptie is de belangrijkste uitdaging waar we als sector voor staan", zegt Joan Picazos, voorzitter van de Spaanse Vereniging van Verwerkings- en Afzetbedrijven van Biologische Producten (Asobio), in een interview in Financial Food. "De groei van de gemiddelde consumptie per persoon van de afgelopen jaren wordt verklaard door het lage initiële consumptieniveau. Andere Europese landen staan al veel verder dan wij."

De voorzitter van deze beroepsvereniging, die ongeveer 50% van de biologische productie in Spanje vertegenwoordigt, benadrukt dat de sterke groei in de consumptie van gecertificeerde biologische producten in het laatste decennium een trend is die in alle Europese landen wordt waargenomen. In Spanje wordt de groei aangewakkerd door de integratie van conventionele telers, verwerkers en distributeurs in het biologische segment.

De afzet van biologische producten neemt in alle marketingkanalen toe. De laatste jaren wordt echter een verandering in de marktaandelen waargenomen. Retailers en gespecialiseerde supermarkten groeien sneller dan de onafhankelijke gespecialiseerde detailhandel. De belangrijkste verkoopkanalen voor biologische producten zijn grote ketens (supermarkten, hypermarkten en discounters), het gespecialiseerde distributiekanaal (biologische supermarkten, natuurwinkels, consumentencoöperaties en kruidenwinkels), het directe verkoopkanaal (weekmarkten, online winkels, enz.) en foodservice (hotels, restaurants en catering).

Bron: financialfood.es


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.