Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jurgen van ‘t Hoff, Van Oers United:

“We kunnen de biologische producten van eigen teelt straks jaarrond aanbieden”

Van Oers United zet de komende jaren flink in op uitbreiding van haar assortiment biologisch geteelde groenten. In 2017 werden de eerste stappen gezet. Inmiddels draaien er al eigen biologische teeltprogramma’s voor onder meer biologische bonen, bosuien, spruiten en maïs en heeft het bedrijf de ambitie om de omzet in biologische producten in 2024 te hebben verdubbeld.

“We kunnen de biologische producten van eigen teelt straks jaarrond aanbieden,” vertelt Jurgen van ‘t Hoff, Manager Organic Department bij Van Oers United. “De ambitie voor biologisch komt voort uit onze intrinsieke motivatie. Wij vinden het belangrijk om op een natuurlijke en duurzame manier te telen. Vanuit onze eigen biologische teeltbedrijven zien we dat biologische landbouw een positieve bijdrage kan leveren aan het verminderen van bijvoorbeeld afnemende biodiversiteit, klimaatverandering, bodemerosie en vervuiling van water en aarde. Deze ervaring delen wij ook graag met onze klanten.”

Teeltprogramma’s
Het bedrijf werkt zoveel mogelijk met eigen teeltprogramma’s, zowel in Marokko als in Senegal. In Marokko werd in 2017 gestart met 12 ha bio-teelt, een jaar later werd dit uitgebreid tot 30 ha en in 2021 kwam daar nog eens 100 ha bij. Vanaf januari start ook de teelt op een biologische boerderij in Senegal, waar Van Oers United 50 ha voor biologische teelt beschikbaar heeft. “Met deze uitbreidingen in Senegal en Marokko geven we invulling aan onze ambitie met biologisch, die zowel bij van Oers United als binnen de Agrial-groep, ons moederbedrijf, groot is. Nog niet alle beschikbare hectares staan nu al vol. Maar met de volumes die we de komende jaren denken nodig te hebben en de teeltwissel die nodig is, zou dat heel snel kunnen gaan. Vandaar dat er voldoende ruimte is om snel te kunnen opschalen,” aldus Jurgen.

Om de producten gedurende een lange periode en zelfs jaarrond aan te kunnen bieden en om risico’s te spreiden, werkt Van Oers naast de eigen teelt ook nauw samen met eigen telers die op verzoek en speciaal voor Van Oers producten telen in Nederland, Egypte en Spanje. “Soms heb je net een overgangsperiode waar Marokko bijvoorbeeld afloopt qua volume en Nederland nog niet begonnen is. Dan hebben we een back-up in Spanje. In de winter laten we een biologische partnerteelt in Egypte naast Marokko en Senegal meelopen als back-up en voor de risicospreiding.”

Meer producten op de planning
Behalve uitbreiding in hectares wordt het biologisch assortiment volgens Jurgen ook breder. “Afgelopen voorjaar hebben we proeven gedaan met radijs en maïs. Die zijn goed verlopen, dus hebben we ze in het importseizoen vast in het programma opgenomen. Komend voorjaar willen we starten met zoete aardappelen uit Senegal. Volgend jaar hopen we jaarrond biologische peulen en sugarsnaps te kunnen aanbieden. Daarnaast testen we met spruiten in Marokko, zodat we die ook na het Hollandse seizoen kunnen aanbieden.”

Leergeld
Het biologisch telen is complex, maar door de kennis en ervaring bij Van Oers United slaagt het bedrijf er goed in om de – soms lokale – uitdagingen te managen. Jurgen legt uit: “Natuurlijk hebben we leergeld moeten betalen en gaat nog niet alles 100 procent zoals we zouden willen. Het heeft nog wat jaren nodig om het helemaal te perfectioneren en daarnaast zijn we natuurlijk nog steeds afhankelijk van Moeder Natuur. Maar onze expertise groeit snel en dat stelt ons in staat om onze bioteelt steeds verder uit te breiden.”

Vraag en doelstelling
Terwijl de vraag naar biologische producten in sommige landen misschien wat afvlakt, groeit de vraag naar biologisch in andere landen nog steeds door, ziet Jurgen. “Gemiddeld genomen zie je de vraag naar biologische en duurzame producten groeien. In Nederland kocht 95,6% van de huishoudens in 2020 biologische producten1. Biologisch zal nooit honderd procent worden, maar het wordt wel steeds belangrijker. De Europese doelstelling van 25 procent biologische landbouw in 2030 is voor ons een belangrijke doelstelling. Nederland loopt op dit moment bijvoorbeeld nog achter op andere landen. We moeten daarom inzetten op verduurzaming van onder andere landbouw voor toekomstige generaties en zeker ook voor de toekomst van de aarde. Het is belangrijk om deze doelstellingen na te streven en daar willen wij als Van Oers aan bijdragen.”

Dat gaat volgens Jurgen overigens verder dan alleen biologische teelt: “Eén van de strategische speerpunten van Van Oers United is duurzaamheid. Dus we kijken breder dan alleen biologisch. Zo kan de reguliere teelt bijvoorbeeld leren van de bioteelt. We kijken nu wat we vanuit biologische teelt ook kunnen toepassen binnen reguliere teelt, om ook die nog verder te verduurzamen.”

Voor meer informatie:
Van Oers United
www.vanoersunited.nl