Groeiend Rijk Zwaan noteert omzetgroei van 4%

Groenteveredelingsbedrijf Rijk Zwaan heeft in het boekjaar 2020/2021 een netto-omzet van 498 miljoen euro behaald. Dit is een groei van 4% ten opzichte van vorig jaar. De voorgaande jaren groeide de omzet met 8,5% en ruim 6%

De omzet groeide met 4% in vrijwel alle gewassen en regio’s waar Rijk Zwaan actief is. Met een marktaandeel van circa 9% blijft het groenteveredelingsbedrijf de nummer 4 op de wereldmarkt van groentezaden. Er werken momenteel circa 3.600 medewerkers bij Rijk Zwaan, waarvan 1.550 in Nederland en 2.050 medewerkers bij de 37 dochterondernemingen wereldwijd.

Heleen Bos en Maarten van Geest, accountmanagers Organic bij Rijk Zwaan tijdens de demodagen van Rijk Zwaan in Fijnaart deze zomer.

Uitbreiding in onderzoek, veredeling en productie
De onderneming zette in 2020/2021 de geplande investeringen in onderzoeks-, veredelings- en productiecapaciteit door. “Afgelopen boekjaar openden we een nieuwe veredelingslocatie voor tomaat, paprika en aubergine in De Lier en een nieuwe locatie in Dinteloord voor slateelt op water. Ook zijn we in De Lier begonnen met de voorbereidingen voor uitbreiding van onze faciliteiten voor zaadbewerking en zaadopslag”, vertelt Ben Tax, lid van de directie en mede-eigenaar van Rijk Zwaan.

In onder meer Frankrijk, Japan, Spanje en Turkije breidde Rijk Zwaan haar onderzoeks- en veredelingsfaciliteiten uit en in Mexico investeerde de onderneming afgelopen boekjaar in uitbreiding van de productiefaciliteiten.

Technologie onmisbaar
Rijk Zwaan besteedde ongeveer 30% van de omzet aan onderzoek en ontwikkeling. In het afgelopen boekjaar kwam dit neer op 143 miljoen euro. “Groenteveredeling duurt gemiddeld 6 tot 16 jaar. Met technologieën zoals artificial intelligence versnellen we het veredelingsproces en hebben telers sneller beschikking over nieuwe, innovatieve groenterassen”, licht Ben Tax toe.

Technologie is volgens hem niet meer weg te denken in onderzoek en veredeling en evenmin in samenwerking en contact met partners en klanten. Zo opende Rijk Zwaan in juni 2021 haar eerste webshop in Oekraïne en maakte het bedrijf meer gebruik van e-learningplatforms om technische kennis te delen met telers in India en Duitsland.

Innoveren voor een duurzame voedselvoorziening
Mensen wereldwijd voorzien van gezond en duurzaam geproduceerd voedsel blijft van groot belang. “De manieren waarop groente wordt geteeld, veranderen naarmate kennis toeneemt en nieuwe technologieën worden geïntroduceerd. Dat proces wordt versneld door doelen die de overheid stelt, zoals in de Europese Green Deal en de Farm-to-Fork Strategy. Onze rol is het veredelen van innovatieve groenterassen die passen bij nieuwe teeltmethodes en weerbaar zijn tegen ziektes en plagen.”

Rijk Zwaan speelt ook in op teeltgerelateerde trends zoals machinaal oogsten, minder gebruik van chemicaliën, biologische teelt en nieuwe teeltmethoden zoals hydroponics, maar ook op consumententrends zoals gemak en snacken, door tal van nieuwe groenterassen te lanceren.

Wendbaar door samenwerking
Het primaire doel van familiebedrijf Rijk Zwaan is om haar medewerkers een prettige en duurzame baan te bieden. “Onze decentrale besluitvorming en de 3600 gemotiveerde en betrokken medewerkers maakten ons ook dit jaar wendbaar. Samen richten we ons op het leveren van topkwaliteit groentezaden en topservice aan onze partners. Op deze manier dragen we bij aan de wereldvoedselvoorziening en Rijk Zwaan’s missie ‘Sharing a healthy future’. Deze doelstelling blijft onveranderd”, sluit Ben Tax af.

In de komende vijf jaar verwacht Rijk Zwaan een groei van circa 800 medewerkers, zowel in het Nederland als bij de dochterondernemingen.

De jaarrekening van Rijk Zwaan Zaadteelt en Zaadhandel B.V. is gedeponeerd bij de KvK op 25 oktober 2021. 

Voor meer informatie:
Rijk Zwaan Nederland
rijkzwaannederland@rijkzwaan.nl   
www.rijkzwaan.nl

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven